Technische Analyse en Technische Analisten

Technische Analyse is een analysemethode die beleggers kunnen gebruiken om orde te brengen in de chaotisch lijkende beurswereld. De "koers" is daarbij het uitgangspunt. aan de hand van die koers kan de Technische Analist uitspraken doen. Zoals in de twee voorbeelden hieronder:
Voorbeeld 1:

De markt blijft onverminderd sterk. Ik blijf van mening dat het belangrijk is om te zoeken naar omkeerpatronen voor de vorming van een belangrijke top of bodem. Een bearish engulfing-patroon is echter niet gevormd.
...
Het koersdoel vanuit het grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon ligt rond de 345 en 350. Dit is een minimaal koersdoel. Ik verwacht in de komende weken een overshoot richting 370. Hierna verwacht ik een forsere correctie als opstap voor een beweging in de komende maanden richting mijn verhoogde koersdoel op 410.
Voorbeeld 2:

Alle potentiële waarschuwingssignalen werden gisteren weer met verve weggepoetst. Het gesignaleerde opslokpatroon in de grafiek van de AEX waar ik het gisteren over had, werd zélf opgeslokt.

...

Feit blijft dat deze markt alleen gevoelig is voor positief nieuws, alle negatieve berichten terzijde legt en steeds hogere niveaus op blijft zoeken.
... Een redelijk objectief signaal dat er iets aan de hand kan zijn, is als bijvoorbeeld de slotkoers onder het 50-daags gemiddelde valt.

Wat opvalt bij beide is het gebruik van JARGON: "omkeerpatronen, bearish engulfing, opslok...". De technisch analist is een soort ingenieur, maar een die zich beperkt tot grafieken. Een ingenieur gebruikt ook dure taal omdat de techniek dat vereist. Dit geldt in principe voor elke specialist, denk ook bijvoorbeeld aan de chirurg.

Dan de verschillen tussen beiden: De eerste heeft het duidelijk over doelen: "ik verwacht," en hij schrikt niet terug om de leiding te nemen met een voorspelling.

De tweede analist heeft het enkel over de abstracte markt.. die maar niet doet wat de analist wil (hoopt):" deze markt is alleen gevoelig voor..." De markt luistert niet.

Blijkbaar kan de een of andere Technische analist een discipline als technische analyse een heel eigen sturing geven. Het enthousiasme straalt er bij de eerste analist vanaf, de tweede was liever thuis gebleven, maar het stukje moest vol. Zo lijkt het. Het resultaat is een andere analyse.

Waar zit het verschil? Volgens mij bij het feit dat de tweede analist niet enkel analist is. Hij is waarschijnlijk ook investeerder of adviseur. En heeft op basis van zijn analyses - die niet enkel tot TA beperkt zijn - een mening gevormd - en verkondigd - en deze klopt niet meer met de mening van zijn column. Een rolconflict?


(Overigens - en niet onbelangrijk als factor - is de toon van beide analisten wel gewijzigd met "de draai" van de markt.)

- - -
Wat betekent dit gebruik van methodes en systemen (onder andere)? Systemen in organisatie kan men naar de hand zetten. Het gaat om het gebruik. Dat blijkt uit deze microorganisatie: in feite zijn beiden zelfstandig en gebruiken ze een systeem om hun mening te staven.

Ook niet onbelangrijk is de link met de zojuist ontworpen rationalizer van Philips. Deze wil de emotie uit het beleggen halen omdat de systematische (rationele) investeerder meer kan op een hoger rendement maakt. Echter daarmee moet dee belegger wel een systeem hebben en zich daar aan vasthouden. Maar misschien zou de rationalizer werken bij de tweede analist. Er zou een functie aan toegevoegd kunnen worden, met als potentieel signaal: "u bent nu wel erg emotioneel, pessimistisch... wat scheelt er toch?" Ik vraag me af of de rationalizer dat zal kunnen.

Mijn eigen mening is dat TA een aardig hulpmiddel kan zijn, maar dat je op zoek moet naar fundamentele oorzaken omdat die ten alle tijden leidend blijven.


Technische analisten zouden op basis van de bovenste grafiek stellen dat Wessanen koopwaardig is. Echter een dag later komen de kwartaalresultaten bovenwater. En dan zakt de koers direct door "de steun."





Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?