DSB - Veranderingen of nietszeggend incident?

Zalm weg, Frank de Grave als financieel directeur (CFO) en dan... binnen zes maanden weer vertrokken.

Omdat we in deze tijd niemand meer geloven als het om de gezondheid van de financiële instellingen gaat, moeten we zorgvuldig waarnemen wat er gebeurt in die wereld. Zo komt de DSB dan even in de schijnwerpers. Is hier sprake van een incident of is er meer aan de hand?

“Wat is uw cultuurbijdrage aan ons bedrijf?” Zo’n vraag zou elke nieuwe medewerker – CFO of programmeur – moeten beantwoorden. Hoe de Grave precies is aangenomen is onduidelijk, misschien heeft Zalm hem naar voren geschoven als kandidaat. In dat geval is het logisch dat deze na twee maanden het veld moet ruimen. Bestuurders willen meestal zelf enige controle over veranderingen.

De website van DSB is direct aangepast. Het bedrijf heeft direct haar jonge geschiedenis uitgeveegd alsof er niets gebeurd was:

Google geeft nog wel aan:
Executive Management Board Welcome to DSB Bank DSB Bank
From October 2006 till his appointment to DSB Bank he was chairman of Dutch Healthcare Authority (NZa). Frank de Grave has several additional social ...
www.dsbbank.com/about-dsb-bank/executive-management-board.asp

Maar de inhoud is dan al verdwenen…

Zo begon het (Parool in februari):
AMSTERDAM - Frank de Grave, voormalig minister en ex-wethouder van Amsterdam, volgt Gerrit Zalm op als financieel directeur bij DSB Bank. Hij begint op 15 maart bij het bedrijf van Dirk Scheringa.

De Grave is momenteel bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorg Autoriteit. In het verleden was de VVD'er lid van de Tweede Kamer, wethouder Financiën en sport van de gemeente Amsterdam, staatssecretaris Sociale Zaken en minister van Defensie.

Zalm is … weten we allen … “weggekaapt door Wouter Bos.”
---
En nu dan (NRC): Frank de Grave alweer weg bij DSB Bank (18 mei 2009 12:30).
Amsterdam, 18 mei. Frank de Grave stapt al weer op als financieel directeur bij de DSB Bank van Dirk Scheringa. Dat heeft DSB vanmorgen bekendgemaakt… Als reden geeft DSB ‘dat er een onvoldoende match bestond in de persoonlijke verhoudingen binnen de raad van bestuur’. Scheringa wilde vanmorgen verder geen commentaar geven.

De woordvoerder van DSB Bank zei vanmorgen dat zijn bank zo snel mogelijk een opvolger wil benoemen, maar kon niet zeggen hoe lang de bank zonder financieel directeur zal zitten. DSB is vooral bekend als verstrekker van kredieten via merken als Frisia en Becam.
http://www.nrc.nl/economie/article2245205.ece/Frank_de_Grave_alweer_weg_bij_DSB_Bank


Dus? Losstaand incident of is er meer aan de hand in de financiële wereld?
Wat moet de nietsvermoedende belegger hier nu van denken. Gaat het nu beter met de financiële wereld of zijn dit soort incidenten en berichten het bewijs dat de ellende nog volop aan de gang is. Ik denk het laatste.

Misschien is het nu afgelopen dat ex-ministers zomaar het bedrijfsleven in kunnen. Juist nu… Wijers bij Akzo – hoe lang nog? Dat Zalm naar DSB overstapte (van de politiek naar het bedrijfsleven) was anders door zijn unieke trackrecord bij financiën.Business is Politiek, maar politiek kan beter geen bedrijfsonderdeel aansturen.

“Onvoldoende match in de persoonlijke verhoudingen binnen de RvB.”

Heel goed mogelijk is het dat de nieuwe bestuurder meer en sneller wilde veranderen dat het zittende team.


24 december:
De DSB Bank is gestruikeld over de dure hobby's van eigenaar en topman Dirk Scheringa. Dat blijkt uit een interview met Frank de Grave, de voormalig financieel directeur van DSB Bank, dat donderdag in de Volkskrant werd gepubliceerd.
,,Mijn taxatie is dat Scheringa wel wilde, maar niet kon. Hij kon zijn dure hobby's, het voetbal, de kunst, het schaatsen, niet loslaten. De bank moest daarom veel winst blijven maken en de consequentie daarvan was dat Scheringa geen afscheid kon nemen van zaken die kwestieus waren'', aldus De Grave.
De voormalig minister trad in maart van dit jaar in dienst bij de bank uit Wognum. De Grave vertrok bij de bank na een hoogoplopend conflict met Scheringa. Volgens De Grave kon Scheringa zich niet aan zijn woord houden om schoon schip te maken, omdat zijn museum, de schaatsploeg en AZ te veel geld kostten.
Volgens de VVD'er overtuigde Scheringa hem voor zijn aantreden ervan dat hij van DSB de 'beste consumentenbank van Nederland' wilde maken. De Grave is er nog steeds van overtuigd dat Scheringa die intenties echt had. "Of hij is de grootste toneelspeler van Nederland en dan mag hij zeven Oscars krijgen of hij is oprecht. Ik geloof het laatste."

http://www.depers.nl/economie/363485/Scheringa-wilde-wel-kon-het-niet.html

In de Volkskrant staat er echter bij dat Frank de Grave door Scheringa ontslagen was in mei. Dat zet de zaak in een ander licht; logisch dat de Grave nu over scheringa zegt: hij wilde wel, maar kon niet. Maar ja, als hij het toen na zijn ontslag had gezegd was de wereld ook te klein geweest...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?