Cultuur en de Guitar Hero

Hoe bedenken ze het, vraag je je af als vader. Om te komen met een gitaar met druktoetsen.
De grens tussen vermaak en leren vervaagt. Net als videogames zal ook wel bij Guitarhero een leercomponent zitten. Positief is dat kinderen met muziek in aanraking komen, maar of een Guitarhero ook helpt bij het aanleren van gitaarspelen, vraag ik me af. Ik kan nauwelijks ritme herkennen bij het indrukken van die toetsen.
Leren is de bottleneck, net als lezen, wat kinderen ook minder schijnen te doen – of het zo is, weet ik niet.
Maar kinderen hebben geen zin meer om lang te investeren in gitaarles als er niet een directe behoeftebevrediging bij te behalen is.
Net als bij veel andere zaken van het internettijdperk gaat het ook om het “instant,” het nu en om plezier en entertainment. Leren is saai.
En dan is er de factor “hero” want zo heet het spel niet voor niets. Weleven nogsteeds in een tijd waar de hero aanbeden wordt. En nadoen – volgen - van de hero wordt spelenderwijs aangeleerd.

Sinds kort is er een nieuw uitbreidingspakket, een soort familiepak. De ontwikkeling gaat nog wel even door:

AMSTERDAM - Gamesuitgever Activision is nog lang niet klaar met het exploiteren van haar populair Guitar Hero-franchise. Het bedrijf heeft namelijk net het vijfde deel in de serie aangekondigd, alsmede een spin-off die draait om rockband Van Halen. Daarnaast zijn ook twee compleet nieuwe titels aangekondigd genaamd Band Hero en DJ Hero.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?