Cultuurverandering ABN Amro

ABN AMRO heet weer ABN AMRO, terug van weggeweest, Mees Pierson heet weer Mees Pierson en alles is weer zoals toen. Veranderingen die teruggedraaid worden. Ingehaald door de tijd?
Even leek het erop dat ABN AMRO in de afgeslankte configuratie enkel ABN zou heten, maar de brandvalue, de waarde van het merk, van de volledige naam was waarschijnlijk groter dan gedacht. Wat ook mogelijk is dat oude AMRO vertegenwoordigers zich verzetten tegen enkel ABN. Het wordt steeds duidelijker dat bedrijven fuseren en op overname pad zijn gegaan in het verleden, maar dat het er van een sterke gezamenlijke cultuur nooit is gekomen.

Nieuwe ABN Amro wil prudent Hollands koopmanschap AMSTERDAM (AFN) - Het nieuwe ABN Amro wil zich vooral gaan richten op de Nederlandse klanten. Wereldwijd gaat het bankconcern selectief kijken of het op bepaalde markten een leidende positie kan krijgen. We zullen daarin prudent Hollands koopmanschap betrachten. We zijn nu eenmaal een bank geworteld in de Nederlandse samenleving. De houding van de bank wordt niet alleen klant-, maar ook kostenbewust”, zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/3966527/__Nieuwe_ABN_Amro_wil_prudent_Hollands_koopmanschap__.html?p=7,1

Hoe gaat die cultuurverandering nu in zijn werk? Misschien wel zo:
- ABN gaat van een tijd van groei naar een lange periode van krimp of stabilisatie. Het zojuist aangekondige ontslag is nodig om te integratie met Fortis te kunnen effectueren. Maar daarna zal er ook niet direct groei mogelijk zijn. Er zijn nogsteeds te veel banken (en ze doen (cynisch gesteld) te weinig, namelijk krediet verlenen). De cultuur van groei is een andere dan de nodige cultuur van stabilisatie. Mensen die een reorganisatie hebben meegemaakt weten dat. Bij stabilisatie en krimp gaat iedereen extra zijn best doen en moet men vooral oog hebben voor het NU, de operatie. Voor veel tot de verbeelding sprekende projecten is minder ruimte. En er is niets vervelender voor een cultuur als er geen ruimte is. Zeker als die ruimte er altijd geweest is zoals bij de banken.

- dan zijn de groten en leidende personen, de echte experts inmiddels wel vertrokken. Zij die nog konden overstappen naar een andere financiƫle dienstverlener hebben dat inmiddels wel gedaan. Maar voor hoeveel is dit werkelijk mogelijk geworden? Tilmant - ex CEO van ING heeft een bestuurspositie bij BNP Paribas. Maar dat zijn de uitzonderingen. Mensen gaan wel van de degelijke en winstgevende banken naar de in problemen geraakte broeders (zoals de CFO van ING die van HSBC afkomstig is), maar andersom... waarschijnlijk niet of minder snel.

- dan / hiermee worden de verwachtingen (naar beneden toe) bijgesteld. Niet alleen op de beurs - want die is er voor ABN AMRO voorlopig niet - maar door de medewerkers zelf. Werken voor een bank is niet meer zo hot en daarmee verdwijnt er automatisch een stuk zelfverzekerdheid. Men wordt menselijker, men ziet de grens en accepteert dat er minder mogelijk is (het oude ABN: "meer mogelijk maken," daar zal misschien een nieuwe slagzin voor moeten komen).

- Hollands koopmanschap. Zo hard zal het niet gaan. De hele financiƫle wereld gaat zich heroriƫnteren en op dit moment valt er weinig te kopen. ABN wordt een Nederlandse bank met vooralsnog weinig groeimogelijkheden voor het personeel en dat zal zichtbaar worden in de cultuur. Minder internationaal, meer Hollands... wat dat ook precies mag zijn.

update 20 mei 2009:
ABN Amro moet weer in zichzelf geloven' (door Jasper van de Kerkhof)
AMSTERDAM - Zalm wil een 'bank met ambities, maar zonder pretenties'. En de kosten moeten fors omlaag. Drie maanden lang nam hij een vrijwel volledige radiostilte in acht. ,,Een broedende kip moet je niet storen'', zegt Gerrit Zalm, topman van ABN Amro, vanuit zijn kantoor hoog boven de Amsterdamse Zuidas.

Maar de tijd is gekomen om personeel, klanten en belastingbetalers duidelijkheid te verschaffen over hoe het verder moet met de bank die sinds de nationalisatie een beetje van ons allemaal is.
U bent nu enkele maanden aan de slag als hoogste baas bij ABN Amro. Is het u meegevallen?
,,Het is een ingewikkelde klus..."

ABN Amro mag in de toekomst op elke euro die wordt verdiend niet meer dan 60 of 65 cent kosten maken, zegt u. Dat is de 'oude' ABN Amro nooit gelukt.

,,Klopt. Maar het in bedwang houden van de kosten is een kunstje dat ik als oud-minister van Financiƫn wel beheers. Binnen de bank zijn kostenplafonds afgesproken voor afdelingen en kantoren, waar managers niet overheen mogen. Een Zalm-norm voor ABN Amro, zeg maar.''

En u schrapt banen: 6500 in de komende drie jaar, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten.
,,Vooropgesteld: er komen ook weer zo'n 1500 banen bij om de klanttevredenheid te verbeteren. Hoe dan ook zullen we tot het uiterste gaan om mensen aan de slag te houden, binnen de bank of daarbuiten. Het is onvermijdelijk dat bij de samenvoeging dubbelfuncties verdwijnen. In sommige straten staat een filiaal van Fortis en even verderop een van ABN Amro. Dat is niet logisch als er straks Ć©Ć©n bank overblijft. Andere kantoren zijn te klein om rendabel te zijn. En op ondersteunende diensten kan ook worden bezuinigd.''
Volgens de bonden komt u daarmee terug op beloftes van het consortium dat ABN Amro overnam dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen.

,,Ik was geen lid van het consortium en ben nooit bij die overname betrokken geweest. Bovendien was de economische situatie toen heel anders dan nu en stond de bank er beter voor. Niemand heeft er wat aan als de zaken mooier worden voorgesteld dan ze zijn. Maar ik wil graag samen met de bonden tot een goed sociaal plan komen voor de mensen die we niet kunnen behouden.''

U moet nog wel groen licht krijgen van de toezichthouders.

,,Brussel vindt dat ABN Amro en Fortis samen een te sterke positie hebben op de Nederlandse markt voor het midden- en kleinbedrijf en dat we een deel van die activiteiten moeten afstoten. Vorige week heb ik de Europese Commissie gezegd dat we vol gas gaan geven om aan die eis te voldoen. Natuurlijk speelt ook de kwestie rondom de staatssteun door de Nederlandse overheid. Ik zou graag zien dat alles wat er rondom ABN Amro speelt door Brussel in een keer wordt afgehandeld.''
Hoe gaat het nu verder?

,,De klant moet weer centraal staan. Op verschillende markten hebben Fortis en ABN Amro samen sterke posities, die kunnen we uitbouwen. We moeten ambitieus, maar zonder pretenties zijn. Hier en daar vergt het internationale netwerk nog wat reparatie, maar dat doen we door samen te werken met andere banken en niet door dure overnames.''

Over enkele jaren moet u ABN Amro winstgevend van de hand doen.
,,Wouter Bos (minister van Financiƫn red.) dacht aanvankelijk aan 2011, maar dat lijkt me wel erg snel. Zoals het er nu uitziet is de integratie in 2012 voltooid. Dan wil je ook nog laten zien wat je waard bent, dus het zou best eens 2013 of 2014 kunnen worden. Het is gezond dat de overheid zich zo snel mogelijk uit de bank wil terugtrekken, maar er moet ook een mooie prijs uit rollen.''

- - -

En dan komt het bericht dat de bank nieuw geld nodig heeft van de overheid. De verandering is in volle gang...

Zalm sprak voor zijn beurt (geheel zonder pretenties overigens...) Bos was boos, maar als het moet krijgt De bank gewoon weer extra geld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?