Bankiersexamen: Bos voert competentie management in

Nederland gaat bankiersexamen invoeren (26/05/2009 20:08)
In Nederland komt er een examen waarin bankiers moeten bewijzen deskundig genoeg te zijn om hun beroep te kunnen beoefenen. Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) aangekondigd. Hij wil op die manier het vertrouwen in de bankiers herstellen.
Bos … zegt het 'rijbewijs voor bankiers' wettelijk te zullen vastleggen als dat nodig is, zo meldt Elsevier.
Zowel nieuwe als gevestigde bankiers zullen de beroepstest moeten afleggen. Dat geldt volgens Bos ook voor ABN-topman en oud-minister van Financiën Gerrit Zalm.


EN wat als deze nu niet slaagt? Hoe betrouwbaar is die test?

De minister hoopt dat het eerste examen binnen een jaar kan worden afgelegd. Het is de bedoeling dat de test door de financiële sector en De Nederlandsche Bank (DNB) wordt samengesteld.
Het bankiersexamen is een van de aanbevelingen van de Commissie-Maas. Die commissie onder leiding van oud-ING-topman Cees Maas maakte een adviesrapport op over de financiële sector in Nederland op vraag van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Eén van de andere aanbevelingen van de commissie luidt dat de bonussen van een bankier nooit hoger mogen zijn dan zijn jaarsalaris. Banken zouden volgens de commissie niet meer mogen zwichten voor de druk van aandeelhouders, maar zich meer moeten op de belangen van hun klanten.
http://www.knack.be/nieuws/europa/nederland-gaat-bankiersexamen-invoeren/site72-section25-article33898.html?cid=rss#72;25;33898

Dit lijkt zeer sterk op de wederinvoering van Competentie Management. Welke competenties heeft een bankier nodig en die worden getest. Als deze voor de test slaagt dan zit het verder wel goed.

Performance management is UIT.

Het vervelende is dat we nu het kind met het badwater dreigen weg te gooien. Alles wordt weer als vanouds, zonder te leren waar nu de problemen echt zitten. Denkt men nu echt dat met een bankiersexamen alles goed komt?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?