Hoger opgeleide vrouw zoekt eerder (naar) Alternatief

Vrouwen en hogeropgeleiden kiezen vaker voor alternatieve zorg dan anderen. Nou gaan vrouwen sowieso vaker naar de dokter dan mannen. Wat meer vragen oproept is het feit dat mensen met een Hbo-diploma of een universitaire graad een stuk vaker naar de homeopaat en natuurgenezer gaan. Jaarlijks bezoeken ruim een miljoen Nederlanders een alternatieve hulpverlener, en hogeropgeleiden gaan twee keer zo vaak als lageropgeleiden, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Een verrassende uitkomst van het onderzoek is dat maar zeven procent van de patiënten voor alternatieve zorg kiest uit onvrede met een behandeling in het reguliere circuit. Meer dan de helft van de mensen ziet het als aanvulling, bijvoorbeeld op een pillenkuur van de specialist. „Ze zijn vooral op zoek naar iemand die vanuit een andere invalshoek naar hun kwalen kijkt”, zegt Van Dulmen.
Voor de meeste mensen geldt dat een alternatieve behandeling een aanvulling is op de reguliere zorg. De groep die een reguliere zorg radicaal van de hand wijst, zoals Sylvia Millecam, is maar heel klein. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, gespecialiseerd in de behandeling van kanker, schat dat maar één op de 1000 borstkankerpatiënten zich geheel aan behandeling onttrekt.
„Een grote rol speelt het feit dat patiënten menen dat alternatieve behandelingen geen nadelige effecten hebben. Baat het niet, dan schaadt het niet, denken ze”, zegt Frits van Dam. „Mensen zoeken een manier om zich sterker te voelen, om er beter tegenaan te kunnen tijdens de chemotherapie of bestraling.”
Patiënten zijn in het algemeen zeer tevreden over alternatieve zorg; méér dan over de zorg in het ziekenhuis. Dit is onder andere te danken aan de tijd en aandacht die alternatieve hulpverleners schenken, onderzocht de Consumentenbond: dingen die kritische, hogeropgeleide mensen belangrijk vinden. En, zo meent Van Dulmen, die tevredenheid komt ook doordat het vrijwel altijd om éxtra zorg gaat. „Het is net dat schepje bovenop de standaardbehandeling.
http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2771983.ece/Hogeropgeleide_vrouw_zoekt_alternatieve_arts_.html

Het argument dat de vrouw gevoelig is voor de alternatieve genezer die (meer) tijd heeft om te echt te luisteren is wel sterk. Niet minder onbelangrijk is het argument dat de alternatieve genezer, meer een verkoper is - en dus zeer goed zal luisteren naar wat de klant vertelt en nodig heeft ook als deze het zelf beter denkt te weten - terwijl de traditionele arts natuurlijk eerder met een standaard oplossing komt waar geen ruimte meer is voor nuance en zeker niet voor alternatieven, want die zijn er in de steeds meer geunificeerde zorg niet.

In mijn opinie, moeten we zeker verder zoeken naar dit verschil. Door bijvoorbeeld een parallel te leggen met het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om beleggen.

"Dat doen vrouwen beter," zo is de stelling.

En waar zit dat in? Daar lopen de meningen over uiteen. In mijn optiek omdat de mannen vooral een bepaald risicoprofiel (denken te) hebben dat achteraf toch niet helemaal klopt. Would-be en stoer gedrag. "We doen het wel even." maar als het erop aan komt luistert de man toch eerder naar een autoriteit. Hij luistert naar de goeroe die het wel weet. Een goeroe - te vergelijken met de voorheen op voetstuk staande arts en medisch specialist - is niets anders dan iemand die gestudeerd heeft, maar daardoor niet automatisch uw (zorg of beleggings) probleem kan oplossen.
Dat moet u vaak toch zelf doen. Een vrouw die ook nog moeder is geworden, heeft een groter verantwoordelijkheidsgevoel dan de gemiddelde man. Omdat ze andere dingen heeft meegemaakt en mee zal maken.

Dus?

De vrouw trekt meer haar eigen plan. En ... houdt daar aan vast. Misschien is de vrouw ook wel meer zeker van zichzelf.

Zo ook bij de zorg. Natuurlijk spelen de verschillen tussen man en vrouw een rol (de vrouw met de pil, de overgang, zwangerschap, etc) maar misschien - omdat ze hierdoor dichter bij de natuur staat als de man - hecht ze minder waarde aan de zorg-authoriteit, die met kunstmatige aangeleerde oplossingen komen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?