AD ... ook een beetje sorry

maandag 4 mei 2009 14:06 - Schadevergoeding gevraagd voor foute foto Karst T.

(Novum) - Een man wiens foto maandag op de voorpagina van het AD is geplaatst met de bewering dat hij Karst T. is, is maandag naar een advocaat gestapt. Volgens de krant gaat het om Karst Richard T., de inmiddels overleden 38-jarige man die op Koninginnedag inreed op omstanders in Apeldoorn en een aanslag op leden van de koninklijke familie zou hebben willen plegen.

Het blijkt echter dat deze T. een andere is dan de T. die de aanslag in Apeldoorn pleegde.

Het SBS 6-programma Shownieuws publiceerde de foto zaterdag al met een balkje over T.'s ogen, meldt Heerebout, die zegt dat de betrokkene voor vrienden en bekenden toen al duidelijk herkenbaar was. Het AD zette de foto zonder balkje en met vermelding van voor- en achternaam van Karst T. op de voorpagina. Het dagblad schreef dat het gaat om een foto van T. van drie tot vier jaar geleden.

De raadsman noemt de actie van SBS 6 'zeer incorrect'. Het AD plaatste de foto volgens hem, 'niet gehinderd door enige journalistieke professionaliteit, terughoudendheid en zorgvuldigheid'.

Ja, kan gebeuren. Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Of is er toch meer aan de hand?

Ik moet dan toch ook denken aan de AD van de Ziekenhuis Top100. Een Amerikaanse formule die ook in Nederland gelanceerd werd; alles moet meetbaar en snel volgens Amerikaans recept; time-to-market. En als je het goed doet krijg je een bonus.

Maar hier ging het juist fout. Snelheid leid namelijk sneller tot fouten. Zorgvuldigheid is niet alleen in de zorg een uitdaging, maar behoort bij iedere professie. De snelle journalist die moet concurreren met de nieuwe blogger – die elke vrijheid geniet, lijkt wel – staat sterk onder druk.

En dan krijg je dit…

("Even Apeldoorn bellen is," nooit meer hetzelfde)

--
https://mcenv.blogspot.com/2009/03/kroes-ook-een-beetje-sorry.html
https://mcenv.blogspot.com/2009/04/en-zelfs-hamilton-zegt-sorry.html
https://mcenv.blogspot.com/2009/07/chistiano-ronaldo-ook-een-beetje-sorry.html

-- 2023, Ook Will Smith blijkt zich verontschuldigd te hebben, over die klap in het gezicht van Chris Rock tijdens de oscaruitreiking in 2022.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?