(Niet alleen) Leaseplan begeeft zich op Spaarmarkt

AMSTERDAM - Leaseplan zal een internetbank voor Nederlandse spaarders oprichten. Met het spaargeld wil het autoleasebedrijf een extra financieringsbron aanboren. Financieel directeur Guus Stoelinga van Leaseplan kondigde de plannen vandaag aan in Het Financieele Dagblad.

''We zijn er niet om met steun van de overheid ons bedrijf te laten draaien. We moeten een keer van de garantieregeling af.'' Een leaseonderneming die ook als spaarbank functioneert, is geen unicum in Europa. Duitse leasedochters van BMW en VW doen het al jaren. (bron: HET PAROOL
)

-> Verandering: Traditionale grens tussen productie, financiering en consumtpie vervaagt. Bank is niet meer de enige die krediet kan verlenen. Nu de banken op hun geld zitten:

AMSTERDAM - Nederlandse banken draaien de kredietkraan voor ondernemingen steeds verder dicht. Volgens een representatieve steekproef van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn de meeste banken in het eerste kwartaal van 2009 opnieuw terughoudender geworden bij het verstrekken van leningen aan het Nederlandse bedrijfsleven (bron: Volkskrant)

Nu is Leaseplan een soort bank, met een bankvergunning. Echter hun doel is om auto’s te financieren.
Hoe anders is dit voor de bedrijven als Philips en Siemens?

En Siemens speelt ook voor bank.
Wat Siemens kan, kan en doet Volkswagen (Volkswagen Financial Services) natuurlijk ook: krediet verlenen en met hun vele andere grote corporaties. In een land als Spanje is het heel gewoon om via een bedrijf als El Corte Ingles een financiering aan te vragen. Maar wordt dit een nieuwe trend, dat we voor de (consumptieve) lening de bank omzeilen? En wat betekent het dan voor de autoriteiten op dit vlak: de banken?

FD: Siemens verleent nadrukkelijk meer kredieten (19 mei 2009)
Toeleveranciers en klanten van technologiebedrijf Siemens Nederland vragen sinds ruim een jaar in toenemende mate om financiering van kapitaalgoederen én om kredieten

'Op dit moment is de vraag nadrukkelijk groter dan een jaar geleden. Nadrukkelijk groter', zegt bestuursvoorzitter Martin van Pernis.

Volgens de topman van Siemens Nederland (omzet 2008: euro 1,7 mrd) moet daaruit worden afgeleid dat een flink aantal bedrijven heel moeilijk aan leningen komt. Als gevolg van de economische crisis zijn banken volgens hem uiterst terughoudend geworden met het verlenen van kredietfaciliteiten voor bedrijven.

'Bos en Wellink (respectievelijk minister van Financiën en directeur van de Nederlandsche Bank, red.) kunnen wel roepen dat de kredietverlening in Nederland op hetzelfde niveau is gebleven, maar daar geloof ik niets van. Je moet er ook van uitgaan dat als de economie terugvalt, de behoefte aan kredieten toeneemt. Als die op hetzelfde niveau blijft, is dat naar mijn idee een verkeerd teken.'
...
Siemens heeft een eigen financieringsmaatschappij (Siemens Lease) die ook in Nederland actief is. Bovendien heeft het technologiebedrijf een solide financiële positie, zodat het ook klanten en toeleveranciers kan bijstaan.

Wel moet er altijd een duidelijke relatie met Siemens zijn. Van Pernis: 'We willen geen concurrent van de banken worden. Maar we merken dat banken in de kredietverlening een steekje laten vallen. Ik begrijp het ook wel dat ze dat doen. Ze willen hun balans oppoetsen, maar voor de economie is het niet goed.'
http://www.fd.nl/artikel/11623084/siemens-verleent-nadrukkelijk-meer-kredieten

Dit doet me denken aan een constructie die ik jaren geleden in Argentinië heb gezien: Philips Plan. Dat gaf consumenten de mogelijkheid om TV's en andere consumer electronica aan te schaffen "op krediet." Kort gezegd komt het erop neer dat u als consument alvast begint te betalen in termijnen en dat u uw product ontvangt als het uitgeloot wordt, dat kan aan het begin zijn of bij het einde van de laatste betaling. In een land met hoge inflatie was dat een oplossing. Wie weet waar het in Europa naar toegaat en uit welke hoek de innovatieve financieringsmogelijkheden komen.

Duidelijk is dat,

De financiële sector zal mogelijk nog wel meer veranderen. Dit soort berichten illustreren dit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?