Aegon - Jaarverslag 2008 (1)


Het jaarverslag van AEGON over 2008 begint toepasselijk: “aanpassen aan veranderingen.” In 2007 stond er nog: Groeien in waarde. Wat een jaar een verschil kan maken. Maar de hele wereld is veranderd.
Ondertitel: “Voorzien in een lange termijn financiële zekerheid in een onzekere wereld.” Hoe toepasselijk.
De drie business units zijn nog hetzelfde: Levensverzekeringen, Pensioenen en Investeringen

Doelstelling Aegon: een leidende force (kracht?) in de globale financiële wereld.
Een aantal feiten:
Meer dan 40 miljoen polishouders over de hele wereld. 31500 medewerkers. Winst voor belasting:

  • Leven – 911 miljoen Euro
  • Pensioenen en Vermogensmanagement – 508 miljoen
  • Institutionele producten - 405 miljoen
Als je dit zo observeert vraag je je af: wat is het probleem precies? Of waar en waarom is het nodig om aan te passen en te wijzigingen? Het gaat toch goed zo?

Toch waren de financiële resultaten over 2008 sterk beïnvloed door de financiële crisis. De onderliggende winsten voor belasting daalden 40% tot 1.57 miljard euro.
Gedurende het jaar echter bleef AEGON bezig om haar korte termijn strategie uit te werken in het verlagen van het risico, verlagen van de kosten en het vrijmaken van extra kapitaal vanuit bestaande business (units).

Eigen “Highlights”
- Overtollig kapitaal: 2.9 miljard boven AA-capital eisen.
- 332 miljard opbrengst generende investeringen (waarvan 105 miljard ten behoeve van polishouders).
- Vaste Annuïteiten (Depositos) stegen met 254% in 2008 net over 4 miljard Euro vergeleken met 2007.
- Waarde van nieuwe business: 837miljoen. (Een aardige indicatie van het bedrijfs’ toekomstige winstgevendheid – volgens eigen zeggen).

In juni 2008, kondigt de nieuwe CEO (Alex Wynaendts die eerder het jaar Don Shepard opvolgde) een nieuwe strategie aan: om winsten en omzet te verhogen en “beter gebruik te maken van de resources binnen het bedrijf.” Later heet dat het drie-C programma: Capital, Cost, Contingency.

Tot die tijd heeft het dan een verzekeraar in Turkije overgenomen en aanwezigheid in China uitgebreid. In oktober komt dan de inmiddels bekende 3 miljard ondersteuning aan “core capital” van de Nederlandse overheid.

Het risicoverlagingsprogramma omvat een geplande vermindering van vermogen met ca. 4 tot 5 miljard euro tot 2012. 1,7 hiervan is gerealiseerd in 2008, 1,5 miljard staat gepland voor 2009.

“Strategic expansion” geeft aan hoe AEGON verder denkt te groeien in de toekomst. Net als veel bedrijven zal dit tot stand moeten komen door een combinatie van groei in emerging markets en matured markets.

Managing board:
- Alexander R. Wynaendts (1960, Dutch) - CEO
- Joseph B.M. Streppel (1949, Dutch) - CFO
- Patrick S. Baird (1954, US citizen) - CEO AEGON USA
- Marco B.A. Keim (1962, Dutch) - CEO AEGON The Netherlands
- Gábor Kepecs (1954, Hungarian) - CEO AEGON Central & Eastern Europe
- Otto Thoresen (1956, British) - CEO AEGON UK

Wat opvalt, is dat er geen vrouw is aan de top. En dat de business regionaal georganiseerd is. Hier schijnt in 2008 een verandering gekomen te zijn die echter nog niet zichtbaar is:
AEGON broadened the roles of the members of the company’s With this new structure, members of the Board have a mix of local and global responsibilities.

2008 is het 25 jarige jubileum van AEGON dat in 1983 ontstond als een fusie van AGO en ENNIA. Beiden bedrijven hadden echter een lange voorgeschiedenis is uitvaartverzekeringen…

Bouwstenen van de strategie:
1. core business. De eerder genoemde leven, pensioenen en beleggingen.
2. lokale behoeften met globale ressources (zie verderop: Asset Management).
3. duurzaamheid (mode), winstgevende groei… internal rate of return van 11% na belasting.
4. Wil leider zijn in de markten waarin het opereert. Schaalvoordelen (Zie ook: Asset Management).
5. Versterking internationale aanwezigheid.

Het veranderingsprogramma dat in juni gelanceerd is vrij abstract:
- Doelgericht inzetten van financiële resources op gebieden die sterke groeimogelijkheden hebben;
- Verbeteren van groei en omzet van bestaande business
- Het managen van AEGON als een internationale bedrijf.

Vraag: hoe was dit dat hiervoor? Wat is er nu precies nieuw?

Duidelijk is dat de omslag in de financiële wereld leidt dat AEGON meer kapitaal nodig heeft om de bestaande business te ondersteunen … waardoor er dus minder kapitaal is voor groei. EN de kosten van (nieuw) kapitaal zijn sterk gestegen!

(Nieuwe) uitdagingen door komst van de crisis:
- Downturn van de grootste economie in de wereld
- Dalende Corporate Obligatie en Aandelen waarden
- Lagere rentevoeten
- Hoge volatiliteit in financiële markten
- Grotere vraag naar financiële Guarantees (Tegenpartijen, Garantieverleners)
- Een meer conservatieve houding door Nationale Industrie Regulators en Internationale Rating Agencies.

Genomen risk-management maatregelen:
- verlagen aandelen exposure
- meer defensief gestructureerde portefeuille
- afscheid van bepaalde hedging programma’s

Dus twee zaken:
- verandering van de business: minder risicovol dan voorheen
- verandering van organisatie van die business door wijziging organisatieprofiel: meer mensen toegewezen aan risico management (en dus minder aan … andere bedrijfstaken (b.v. New business development?).

Dit zijn twee verschillende zaken. Risk management zijn rollen die niet iedereen kan uitvoeren. Het is sterk gericht op het NU de operationele bedrijfsvoering en niet op het STRAKS, de toekomst en op mogelijkheden. OF een combinatie van beiden waar bij nieuwe business meer dan voorheen gekeken wordt of het past bij het (meer behoudend) risicoprofiel.

Nog een organisatie wijziging. Asset management.
Net als zoveel bedrijven die gegroeid zijn door overnames en wat bij AEGON zichtbaar is aan de management board is dat deze overnames niet geïntegreerd zijn. Ze werken als onafhankelijke business units:

“AEGON heeft een sterke Asset Management Business – in de
Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland en in andere landen in de wereld. MAAR, traditioneel hebben deze onafhankelijk van elkaar gewerkt.” (Erik van Houwelingen Voorzitter Executive Committee AEGON Asset Management)

Na de eerste tien bladzijde gelezen te hebben (nog 240 te gaan) roept het jaarverslag de volgende vraag op: waarom nu pas?

Bedrijfsarchitectuur is het organiseren van een bedrijfsproces op een zo goed mogelijke manier. Anno 2008 / 2009 blijkt AEGON van de buitenkant op een internationaal bedrijf, maar intern zijn het losse eenheden. Het belangrijkste bedrijfsproces is het op waarde houden van geld dat polishouders in VERTROUWEN hebben gegeven. Die denken dat een groot bedrijf met een mooie façade, beter met risico kan omgaan dan een individuele particulier die zijn geld maandelijks opzij zet voor later. Dat beeld blijkt – waarschijnlijk niet alleen voor AEGON – niet te kloppen.
In de VS zegt men VERKOPEN, in GB zegt met HOUDEN en in Nederland zegt de AssetManager KOPEN. Probeer dat maar eens in lijn te houden. Dat kan alleen door Asset Management centraal te organiseren.

Risicomanagement komt nu in een heel ander daglicht te staan. Wat is nu MEER risicomanagement? Waar wordt dat zichtbaar in de organisatie? Door iemand die aangeeft dat er een verschil is in de manier van beleggen in de VS t.o.v. Nederland? Zover roept het rapport heel wat vragen op. Vragen die we “ons” – moet ik eerlijkheidshalve bekennen – voor 2008 nog gesteld hebben.

Aan de andere kant kan men zich afvragen of die “traditionele” scheiding van vermogensbeheer zo’n groot probleem is. Het vermogen dat nodig is voor de VS wordt daar beheerd in Dollars. So what? Echter van de 332 miljard komt “maar” 105 miljard van polishouders. Centralisatie van vermogensbeheer levert dus automatisch meer op.

Wat men ook bij bedrijfsarchitectuur moet begrijpen is dat elke organisatievorm voor en nadelen heeft. Altijd!

--
3 Juni 2009
AMSTERDAM (Dow Jones)--Aegon nv trekt zich per direct uit de Britse markt voor Group Risk-verzekeringen, in het kader van de orientatie op activiteiten met meer groei en rendement. Dat maakt de verzekeraar dinsdag bekend.De beeindiging van de activiteiten zal een positieve invloed hebben op de toekomstige winst en de waarde van de nieuwe productie. Daarbij wordt door de stap in de komende drie jaar circa EUR55 miljoen vrijgemaakt.Met Group Risk-producten kunnen bedrijven zich verzekeren voor personeelsvoorzieningen. Het gaat dan meestal om levensverzekeringen, dekking bij langdurige ziekte en inkomensbescherming.In deze volgroeide markt die door enkele grote aanbieders wordt beheerst, heeft Aegon een beperkte omvang en beperkte groeimogelijkheden. Daarom richt de verzekeraar zich liever op andere segmenten met meer potentie, zoals pensioenen en individuele verzekeringen.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?