Meisjesdroom, vrouwenvisie
Eerst was er het boek*, Girls With Dreams, vervolgens het netwerk, GWD, een club waar vrouwen elkaar proberen te motiveren in een wereld waar vrouwen nog veel weerstand ondervinden.
Het doel van de club is om "een community te bouwen, het ontwikkelen van nieuwsgierigheid en het promoten van creativiteit."Een van de manieren is om een role model te bieden voor jongere vrouwen of meisjes die ambitie hebben, maar vaak niet de middelen. En een van de middelen is een netwerk waar je bij wijze kan kiezen uit de role models.
De moeder-dochter-band is ook een van de focuspunten in dit netwerk. Vaak begint het rolmodel hier, voor de dochter. Als vraag ik me zelf af of dat ook juist niet de vader is, maar ik treed buiten mijn expertise, hier.
Een van de board members is een life coach met dertig jaar bedrijfservaring de andere leiders is iemand die toevallig in het ondernemen is gekomen en sindsdien veel bedrijven heeft opgestart.
* - over het boek, uit 2018: "De eeuwwisseling van de 21e eeuw heeft de genialiteit van de mensheid bewezen. Technologie is op zijn hoogtepunt – ruimtevaart, stamcelonderzoek en zelfrijdende auto's zijn allemaal normale gebeurtenissen. Er is echter een probleem van ongelooflijke omvang dat snel toeneemt in de technologiesector: slechts 29% van de wetenschappers of ingenieurs is vrouw, en nog minder behoort tot een minderheidsgroep. Natasha Ravinand, een middelbare scholiere met een passie voor STEM (Science, Technology, Engineering, Math), heeft het grootste deel van haar tienerleven gewijd aan het dichten van de genderkloof in de technologie. In GIRLS WITH DREAMS analyseert ze maatschappelijke vooroordelen die de genderkloof in de wetenschap vergroten, obstakels die systemische verandering in de weg staan, en oplossingen voor een betere en inclusievere toekomst. Door succesvolle vrouwelijke ingenieurs, CEO's en leiders uit de industrie te interviewen, hoopt Natasha één duidelijke boodschap over te brengen aan haar collega's van vandaag: iedereen kan leren programmeren en creëren voor een betere toekomst".
Of het boek en de club dezelfde wortels hebben geloof ik niet, die Natasha komt niet voor op de website. Maar het idee van role models verbindt beiden.
Vrouwen, zo gaat het idee, dragen bij een een meer diverse visie als het gaat om technologie en zijn belangrijk ook om de creativiteit te vergroten.
Als ik aan de eerste de beste Ai vraag hoe het zit met de vrouwen in de board-rooms van de Big Seven, dan mag ik dat zelf uitzoeken:
- Alphabet Inc. (Google)
- Amazon
- Apple
- Meta (formerly Facebook)
- Microsoft
- Nvidia
- Tesla
Dat komt dus nog. Ook op de verdeling tussen man en vrouw binnen die bedrijven. Dat geeft dan nog geen unaniem inzicht (Science, Engineering en Math ontbreekt of zit impliciet in deze bedrijven, maar zijn niet representatief voor het geheel).
Voor mij is deze post als checkpoint, van hoe zit het nu met de ongelijkheid op dit vlak (nu even niet over de financiële ongelijkheid). Ook ben ik benieuwd of het estafettestokje van die American Dream nu wordt overgenomen door vrouwen, want qua presidenten wil het nog niet erg lukken, maar dat is natuurlijk een Europese gedachte.
Wordt vervolgd.
https://www.girlswithdreamsclub.com/ (afbeelding)
Reacties