Vrouwen in de economie

Henriette is een van de vrouwelijke hoogleraren economie die zich expliciet richt of heeft gericht met het fenomeen ongelijkheid van mannen en vrouwen in de economische wetenschap. Daar waar die ongelijkheid in andere wetenschappen of andere delen van de economie langzaam verdwijnt blijkt dat in de economische cultuur nog niet het geval te zijn, en eenbelangrijke bijdrage dateert uit 2018, in een artikel voor het economenblad, ESB: Vrouwen in de economie: een levenslange ontmoediging.

Ze begint te vertellen dat het idee dat emancipatie in volle gang was gezet niet uit is gekomen. De pijplijnverwachting, veronderstelde dat de gelijkheid bij instroom van studenten zou leiden tot gelijkheid bij doorstroom (tot bv hoogleraar). Dat blijkt niet zo zijn te geweest.

In het kort 
Aan de andere kant zie je steeds
meer vrouwen in de economie, waaronder
de CEO van dit bedrijf

- Omgevingsfactoren en vooroordelen beïnvloeden voorkeuren en gedrag.- Mannen en vrouwen worden anders beoordeeld, zowel in onderwijs als onderzoek.- De ogenschijnlijk onschuldige regels van NWO vergen beleid om discriminatie tegen te gaan.
In 1993 betoogde Hein ... in ESB dat het man/vrouw-verschil in de economische wetenschap vanzelf zou verdwijnen door de toename van het aantal vrouwelijke studenten. Eline ...(1993) betwijfelde dat en noemde de structurele obstakels voor vrouwen om economie te kiezen en daarin een wetenschappelijke carrière te maken.
Tien jaar later concludeerde ook de toenmalige minister van SZW Aart Jan de Geus, dat door de instroom van vrouwelijke studenten het carrièreverschil tussen mannen en vrouwen vanzelf zou verdwijnen. Trouw schreef naar aanleiding daarvan dat de emancipatie was voltooid en er hierbij geen rol meer was voor de overheid (2016).
 ... met tien procent vrouwelijke economie­hoogleraren in Nederland scoort de economische wetenschap slechter dan alle andere disciplines. Dat vraagt om een verklaring. Achtereenvolgens zal ik in dit artikel aandacht besteden aan de instroom in de economiestudie en aan de carrière van wetenschappers in de economie.

In haar artikel onderzoekt ze onder andere hoe geslacht / gender ongelijk gedistribueerd wordt in economietekstboeken of examens. Vrouwelijke directeuren zijn er weinig, "de mannen" overheersen.

Er is nog een lange weg te gaan.

Ze is nu senator voor de Partij voor de Dieren. Daar pleit ze onder andere voor minder vleesconsumptie.

Onder het kopje Onze Idealen lees ik:
De economische crisis is niet ontstaan door schaarste aan producten en diensten, maar door ingesleten fouten in het economisch systeem. We leven in een tijd waarin we met steeds minder menskracht alles kunnen produceren en organiseren wat we nodig hebben. Dit biedt in potentie een geweldige kans om meer tijd in andere dingen te steken, zoals zorg voor elkaar en voor de natuur, persoonlijke ontwikkeling, innovatie, sport, kunst, et cetera. De wijze waarop we de economie nu hebben georganiseerd, zit deze kansen echter in de weg: mensen moeten steeds harder en langer werken, in plaats van minder. Of kunnen helemaal niet werken, wanneer de economie hen heeft afgeschreven, wat op steeds jongere leeftijd het geval lijkt te zijn. Productie en consumptie moeten maar blijven groeien, los van de vraag of mensen daar behoefte aan hebben. Arbeid blijft duur door hoge belastingen, terwijl er een overvloed aan is. Grondstoffen daarentegen zijn spotgoedkoop, terwijl ze schaars en in veel gevallen eindig zijn.

Het huidige economische systeem veroorzaakt een groei- en schuldverslaving met alle gevolgen voor de leefbaarheid van de aarde van dien en loopt daarin volkomen vast. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat de schulden van particulieren, bedrijven en overheden zijn opgelopen tot het duizelingwekkende bedrag van 135.000.000.000.000 (135 biljoen) euro. Een onverantwoord voorschot op een onzekere toekomst. We zullen het dus anders moeten gaan organiseren. En dat kan ook! Door te werken aan een duurzame, reële economie creëren we groene en echte banen.

... Groene en echte banen.

Het thema vrouw komt nergens voor in het programma. Indirect is die link er misschien wel. Ik heb persoonlijk het gevoel maar kan dit niet bewijzen, dan vrouwen meer vegatarisch zijn of met het dierenleed begaan zijn dan mannen.

Belangrijk is denk ik ook het element Empathie. Een partij voor de Dieren, kan haast niet anders dan door een vrouw opgericht zijn, hetgeen oook zo is (naast Ton en Lieke):

Marianne is mede-oprichter van de Partij voor de Dieren. ... 2006 werd zij in het parlement gekozen voor de eerste politieke partij voor de dieren ter wereld. Een partij die niet de kortetermijnbelangen van de mens centraal stelt, maar de planeet en al zijn bewoners. ... In oktober 2019 nam ze afscheid van de Tweede Kamer.
... . Zo publiceerde zij de boeken De eeuw van het Dier, Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen, Méér!, De kanarie in de kolenmijn en Groeiend verzet en werkte zij mee aan vijf documentaires over onder meer klimaatverandering en de vleesindustrie.
Marianne studeerde rechten aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Op 6 mei 2019 kreeg zij een ere-doctoraat in de rechten van Andrew University van Michigan, Verenigde Staten wegens haar inzet voor de bescherming van dieren, natuur en milieu en de ontwikkeling van het recht...
... Met het uitdragen van een visie die de belangen van niet soortgenoten als uitgangspunt neemt, legde Marianne de basis voor twintig Partijen voor de Dieren wereldwijd.
... Kenmerkend voor de debatbijdrages in de Tweede Kamer was de vaste afsluiting: "Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie."

In Duitsland bestond al sinds 1993 een vergelijkbare partij, de Tierschutzpartei...
 
Wel - nu weer de ecnome -  is ze lid van het landelijke netwerk vrouwelijke hoogleraren. Ik heb op een universiteit een keer een Zoom-meeting meegemaakt van zo'n vrouwennetwerk en vind dat persoonlijk niet de beste manier om de ongelijkheid op te lossen. Want dat leg je juist nadruk op die ongelijkheid. Er is geen overeenkomstig mannennetwerk.

--

Uit  het jaarverslag van Ontex lees ik de volgende verwachting over demografische ontwikkeligen:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa