Rondom Montaigne

 Rondom Montaigne is een boek geschreven door Henk bij de Weg. Op zijn linkedin-profiel vind ik dat hij 12 talen spreekt: Chinese, Dutch, English, French, Frisian, German, Greek, Ancient (to 1453) Japanese, Latin, Russian, Spanish, Turkish. Hij studeerde sociologie aan de universiteit van Utrecht en promoveerde in de Filosofie aan de universiteit van Amsterdam. Naast filosoof is hij fotograaf.

Zijn proefschrift is op zijn website te vinden: "De betekenis van zin voor het begrijpen van handelingen" (1996):   


Binnen de sociale wetenschappen en de geschiedwetenschap heerst al sinds zo’n 150 jaar een discussie over de vraag naar de geëigende methode van wetenschappelijk onderzoek, namelijk die van het verklaren of die van het begrijpen (verstehen). Deze discussie vond in diverse ronden plaats en de laatste ronde, omstreeks 1970, werd vooral gekenmerkt door de presentatie van een praktisch syllogisme als model voor het "verklaren" van handelingen door Von Wright. Dit model was, zoals Apel liet zien, in feite een model voor het begrijpen van handelingen. Von Wrights model vormde de aanleiding tot een levendige discussie en tot de ontwikkeling van een aantal andere modellen, zoals dat van Schwemmer voor de sociale wetenschappen. Begin jaren tachtig raakte het debat echter in een impasse en veel vraagpunten bleven onbeantwoord liggen.

In dit boek wordt getracht op een aantal onbeantwoord gebleven vraagpunten van de methodediscussie in te gaan. Het wil vooral een bijdrage leveren aan het handelingsbegrijpen in de sociale wetenschappen. Hierbij worden de modellen van Von Wright en Schwemmer tot uitgangspunt genomen. Het boek beperkt zich echter niet strikt tot een analyse van deze modellen zelf. Eerst wordt er uitvoerig bij stil gestaan, wat nu precies onder het handelingsbegrijpen dient te worden verstaan. Op basis van de theorieën van Habermas, Giddens, Apel, Schütz e.a. worden zo de methodologische grondslagen voor het handelingsbegrijpen gelegd. Vervol- gens worden aan de hand van een op basis hiervan ontwikkeld kader de modellen van Von Wright en Schwemmer geanalyseerd. Dit leidt dan tot de ontwikkeling door de auteur van een verbeterd model voor het handelingsbegrijpen. Op het eind van het boek worden een aantal methodologische consequenties van het ontwikkelde model nagegaan, zoals de vraag wat geldige kennis is in de zin van het model, wat de toepassingscondities ervan zijn en in hoeverre met dit model generaliseerbare kennis is te verkrijgen.

Rondom Montaigne is een blog van hem, gewijd aan deze filosoof: wie over Montaigne wil weten kan gewoon het beste een ochtend op dit blog rondduinen. Verder is op het internet, nergens een samenvatting of review te vinden van dit boek.

- - - -
Het boek bestaat uit twee delen: reizen met Montaigne en Denken met Montaigne.


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa