Filosofie (terug) in de mode?

De vierde industriële revolutie - schrijft Juanjo Becerra van El Mundo - heeft de filosofie in de mode gemaakt: vijf jaar toename van registraties: 

Filosofie is altijd al populair geweest misschien,
ook door de komst van dit soort boeken

Het aantal studenten van de verschillende wijsbegeerte-loopbanen is de afgelopen vijf jaar met 33% gegroeid nadat het op het punt stond te verdwijnen. Dubbele en driedubbele graden, de zoektocht naar meer empathisch management in bedrijven en de behoefte aan ethische normen, ethiek en divergent denken in een wereld van algoritmen verklaren deze rebound. Filosofie heeft weer toekomst dankzij dubbele graden, AI en een meer empathisch bedrijfsmanagementmodel.

De liefde tussen Silicon Valley en filosofie is niet nieuw. Iets meer dan vijf jaar geleden ontdekten de innovatiegoeroes het: in een wereld van machines worden wezenlijk menselijke eigenschappen zoals emotie, ethiek, esthetiek, creativiteit, empathie... waardevoller dan ooit.

Google, IBM, Microsoft en andere technologiebedrijven merkten het op en begonnen filosofen binnen te halen om hun ingenieurs en programmeurs te helpen buiten de gebaande paden te denken, een van de meest gerespecteerde mantra's in de wereld van innovatie. Uiteenlopend denken, de gave om nieuwe scenario's te bedenken, beheersing van het syllogisme en het vermogen om mensen in de schijnwerpers te zetten... ze waren puur goud.

Afwachten was of deze herontdekking van de filosofen een zeldzaamheid zou blijven ... Maar al vóór de pandemie was er een zekere toename van de inschrijving van studenten voor de graad Wijsbegeerte op te merken, maar in het studiejaar 2020-2021 nam deze fors toe. De voorzitter van de Nationale Conferentie van decanen van Wijsbegeerte, schat dat het aantal inschrijvingen voor deze graad dat jaar door het hele Spaanse universitaire systeem met 20% moet zijn gegroeid.  

... De ... studenten die vorig jaar registreerden, zijn zeer representatief voor de groeiende aantrekkelijkheid van humanistische opleidingen voor bedrijven. ... We ver verwijderd van het maximum dat werd geregistreerd in het studiejaar 1986-1987, in de hitte van de staat van autonomie en de toename van scholen, instituten en universiteiten die leidden tot de overdracht van bevoegdheden. Er waren docenten filosofie nodig, net zoals docenten wiskunde, geschiedenis of natuurwetenschappen nodig waren, dus moesten ze worden opgeleid in industriële hoeveelheden.

Maar dat jaar werd het point of no return bereikt. Filosoof zijn was in Spanje niet meer in de mode. ... Jarenlang bloedde de patiënt dood, totdat de Wet Wert in 2013 zijn overlijdensakte ondertekende [filosofie verdween daarmee van de middelbare school, AW]

"We lopen verder achter", zegt een hoogleraar creativiteit aan de School of Industrial Organization. "In de meest innovatieve landen wordt steeds meer belang gehecht aan innovatie gekoppeld aan filosofie.

Een van de werkpaarden van genoemde Stichting is juist het bevorderen van de creatieve economie als gevolg van een grotere kruising tussen wetenschap en letteren, technologie en humanisme, kunst en techniek.. ...

Filosofen hebben een andere kijk en zijn niet bang om de grenzen op te gaan, te hybridiseren, te experimenteren...

"Filosofen en humanisten bevragen de werkelijkheid en de reden van de dingen, naast een andere kijk en niet bang om naar de grens te gaan, te hybridiseren, te experimenteren...", verdedigt hij. En het is precies de hybridisatie die nodig zal zijn voor Filosofie om het ziekenhuis te verlaten na het verlaten van de IC. "Technologie heeft een sociale en humanistische dimensie, en natuurlijk zullen filosofen nodig zijn als bio-ethische adviseurs, of kennis van antropologie voor de constructie van de metaverse, maar de waarheid is dat filosofen niet zijn opgeleid voor deze specialiteiten", zegt Virginio. Gallardo, directeur van het human resources-adviesbureau Humannova en een expert in innovatie en organisatietransformatie.

"Het bedrijf zal meer van dit soort profielen eisen en de universiteit zal opnieuw duizenden en duizenden filosofen opleiden, maar het zal tientallen jaren duren om de training aan te passen om bruggen te slaan naar wetenschap en technologie", voorspelt ...

Een diagnose waar ... directeur van Randstad Research, aan toevoegt: «Er is wel wat vraag, maar het is niet de meerderheid. Enkele zeer toonaangevende bedrijven vragen om een ​​nieuw type profiel dat digitale kennis, zo noodzakelijk in het huidige productiemodel, combineert met een sociale en empathische kijk op het werk dat deze onderzoeken opleveren.

En ook het World Economic Forum beaamt dat, dat deze trend al voorspelde in zijn rapport The Future of jobs (2016). "De vierde industriële revolutie zal veel hybride profielen creëren waarvoor medewerkers technische, analytische en sociale vaardigheden nodig hebben."

"Om werknemers te laten presteren en de meest gevraagde profielen te behouden, hebben bedrijven een grotere sociale en spirituele dimensie nodig" ....

Daarom vullen steeds meer managers hun opleiding aan met cursussen filosofie. "Net voor de pandemie ontmoette ik op het decanaat met vertegenwoordigers van een bedrijf dat leraren zocht om les te geven aan liberale managers en professionals op hun academie", zegt ... Nog een bewijs dat filosofie weer in de mode is. (bron: https://www.elmundo.es/tecnologia/innovacion/working-progress/2022/01/30/61f552d5fdddffa0a48b457e.html)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa