Puinruimende vrouwen

In de krant een bericht over vrouwen die in IJsland de macht hebben over genomen. De samenvatting is als volgt: de mannen in IJsland hebben de crisis veroorzaakt en er dus een rommel van gemaakt. Nu zijn de vrouwen aan de macht, waaronder de IJslandse premier en diverse vrouwen op belangrijke posities.
Het is meer dan puinruimen want het blijkt dat het land (de economie) weer groeit.

Is dit symbolisch? Vrouwen ruimen op, mannen laten hun troep slingeren? Is het seksistisch om te stellen dat vrouwen qua productieve verantwoordelijkheid beter zijn in de rol van opruimen? Dit heeft alles te maken met een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Mannen houden van spelen, vrouwen zijn meer serieus, "want" is dan de verklaring: vrouwen bereiden zich intuïtief voor op de verantwoordelijkheid van het ter wereld brengen van een kind... Of is het eerder stigmatiserend of stereotype?
De gedachte is sinds Margaret Thatcher dat vrouwen uit noodzaak in machtsposities komen. IJzeren dames, die erin slagen te denken als mannen. De stelling die ik [de journalist] verken in IJsland is of de verandering diep genoeg gaat en dat mannen geen andere keuze hebben en moeten denken als vrouwen.

Dit is wat gebeurd is in IJsland; vrouwen denken meer in termen van duurzaamheid, erkennen hun grenzen en vragen hulp wanneer ze het niet weten (terwijl mannen alles denken te kunnen), dat zijn zo wat conclusies van de journalist: John Carlin.

Maar er blijven wel wat onderwerpen onbesproken in het artikel zoals de devaluatie, het niet terugbetalen van schulden en het niet redden van de banken. Moeilijk te vergelijken met de Europese toestanden dus. Of dit dus met m/v verschillen te maken heeft? Het komt natuurlijk wel mooi uit.

De kenner weet dat het niet om man-vrouw, maar veel meer om masculien en feminien leiderschap gaat; de man met vrouwelijke eigenschappen en andersom. Geen ijzeren dames. En vooral ook om de balans, dat is ook waar duurzaamheid over gaat. Wanneer Camiel Eurlings, over "de stevige KLM-dames" zegt- die "kunnen hun mannetje staan," zijn we er dus nog niet.

-- update.
gender quotas in de board room.

--
26 maart 2018. Misschien geen puinruimende vrouw, maar wel de nieuwe bestuurder van het Zweedse architectenbureau Sweco, "Åsa Bergman benoemd als de nieuwe topvrouw van het bedrijf." (Telegraaf)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?