Emotiecoaching. Iets waar vrouwen een CV hebben?

In een zoektocht om het fenomeen coaching te begrijpen kwam ik op deze website, zie onder. En een prachtige figuur die zo communicatief is dat het lijkt dat je al bijna geen coach meer nodigt hebt. Die figuur staat hiernaast en heb ik even zonder expliciete toestemming overgenomen. Het is op klein formaat en de initiatiefnemer gebruikt deze dan ook voor marketing doeleinden, die te kopen is op groot formaat en duidelijk een gids is voor de coachee, en misschien wel de coach in het coachingstraject.

Ik ging direct naar de emotie boosheid, een emotie die in onze tijd niet zozeer op individueel niveau een rol speelt, maar juist extra belangrijk is om de maatschappij van vandaag te begrijpen. Mensen zijn meer dan gemiddeld BOOS en deze coach verbindt die emotie met het thema van manifesteren. Dat kan natuurlijk ook via sociale media. Je zou kunnen denken dat de sociale media de schuldige zijn voor de toegenomen boosheid in onze samenleving op dit moment.

De initiatiefnemer is Vera en intrigerend lees ik, schrijft ze dat ze autodidact is, "met de leraren die het leven haar heeft gegeven." Ik zie ook autisme op haar website dus iets van een relatie daaarmee zal ze als ervaring hebben. 

Wat voor mij opvalt is dat het emotie-expertisecentrum dat ze opgericht heeft en waarin ca. 30 coaches aan meedoen, op een man na (met een website in ontwikkeling) nagenoeg dus uit vrouwen bestaat. Is emotiecoaching iets voor vrouwen of juist iets waar vrouwen beter in zijn - in mijn termen een competitief voordeel (CV) in hebben - en het beter door vrouwen kan gegeven worden dan door mannen?

Intrigerend verhaal!

https://www.emotieexpertisecentrum.nl/overzicht-emotiecoaches

-- 27 maart '23

▪ Primaire emoties worden beschreven als “complexe en goed functionerende actieprogramma's automatische maatstaf, vastgesteld door evolutie; […] het is een universum van acties dat lopen op het lichaam en variërend van gezichtsuitdrukkingen en verschillende houdingen tot modificaties die de ingewanden en de interne omgeving beïnvloeden”. De experimenten van Paul Ekman met betrekking tot gezichtsuitdrukkingen geassocieerd met emoties leidde tot de conclusie dat de zes basisemoties (boosheid, vreugde, angst, verrassing, walging en verdriet) worden herkend universeel ongeacht leeftijd, geslacht en culturele achtergrond.

▪ Secundaire emoties zijn op hun beurt gedragsmatig of sociaal. ontstaan ​​uit de combinatie van primaire emoties en ontwikkelen met de groei van het individu en met sociale interactie. Afgunst, schaamte, angst, berusting, jaloezie, hoop, heimwee, spijt en teleurstelling zijn enkele van de secundaire emoties. (bron: Ana Blanco Canales)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa