De scheidsrechter die ... verliest

Iedereen is op zo'n moment een beetje scheidsrechter, en ook ik ben subjectief, maar volgens mij was dit duidelijk een geval waar 

de scheidsrechter de controle over de wedstrijd verliest. 

foto: Thomas van Groningen via twitter

Een Spaanse arbiter mag natuurlijk nooit een wedstrijd fluiten waarin een Spaanstalig land deelneemt, dat lijkt me een organisatiefout, van ... wederom FIFA? Gedurende de wedstrijd zag je hem vriendelijk praten met de Argentijnse spelers.

Ook zal ik het reglement moeten checken dat wanneer een speler de bal met zijn handen stopt (hands) hij geen gele kaart zou moeten ontvangen.

Die speler heette dit keer Messi. Mano de dios, riep men op twitter al.

De de penalty die dubieus was in voordeel van de Argentijnen.

...vreemd verhaal. Hoe heet die scheidsrechter eigenlijk? Geboren op 12 maart 1977 in Algimia de Alfara, in Valencia, Mateu Lahoz is een van de belangrijkste scheidrechters van Spanje... Hij leeft voor zijn professie.  (tn.com.ar)


deze fotoshop is van twitter. Meer hebben gemerkt dat deze
scheidsrechter een voorkeur had voor Messi

-- dan nog een persoonlijke noot. Ik heb altijd toch wel een bepaalde bewondering gehad voor (sommige) Argentijnen of Argentinië in het algemeen. Maar Messi die toch gewoon naast zijn natuurlijke talent een product is van Europese opvoeding blijkt gewoon een klein kind te zijn, niks geen grootheid, of humilde als sommige topsporters die wat bereikt hebben, zoals in Spanje Nadal.

De enige Argentijn waar ik nog bewondering voor heb is Piazzolla (1921-1992), die reisde ook naar Europa, maar deed wat met die ervaring en werd er een beter persoon door naast een uitmuntend professional en terug thuis veranderde hij de Tango. Messi is gewoon een verwend kind, van het niveau van Maradona, maar die had nog stijl en charme. Het laat ook zien hoe Argentinië gedaald is op de culturele ladder in de wereld. Als land doet het in geen enkele economische of sociale rangorde mee. Ja, qua inflatie. Wel heeft het een succesvol export-product in de wereld. Argentijnen, die vooral hier in Europa via hun Spaanse, of Italiaanse paspoort een voet aan de grond krijgen. Die zijn meer dan gemiddeld succesvol, maar bijna nooit in hun eigen land. Want daar is en blijft het eeuwig ellende.

-- 11 dec. Dat de Nederlandse teamspeler geen lieverdjes zijn, is natuurlijk ook waar, en vele gevallen van intimidatie bij de laatste strafschop van de Argentijnen is daarvan een voorbeeld. Maar hier ging en gaat het om de rol van de scheidsrechter om orde te bieden in de partij, en dat is faliekant mislukt door de lichte voorkeur voor Argentinië en Messi als Messias te beschouwen en deze te beschermen.

Die intimidatie is natuurlijk weer een hedendaagse reactie op de Argentijnse intimidatie die de generaals Videla en consorten hebben uitgeoefend in 1978. Geheugen speelt ene rol in sport en deze wedstrijd van NED ARG zal dan ook een nieuw spoor in dat geheugen nalaten...

-- 13 dec. Nog wat gedachten:

1. voetbal is een ordinaire sport (geworden). Was altijd een volkssport, maar nu is het gewoon ordiniar. "Que mirás, bobo" - wat sta je te kijken, eikel -  de legendarische woorden van Lionel Messi gericht op een Nederlander die zijn shirt kwam aanbieden, is product van deze sport en haar imago.

2. De FIFA is een miljardenbusiness. Geld maakt meer kapot dan je lief is. In Qatar kost de bouw van een stadion 500 mensenlevens

3. Het Nederlandse team staat te huilen na afloop. Emoties zijn prima, maar is dit nog een spel of puur business. Mag je niet meer verliezen in deze tijd? Nederland had destijds modern en vernieuwend voetbal. Ook zij zijn gevallen voor het motto van de hedendaagse sport: het enige dat telt is winnen. Ten kost van alles.

4. Marokko in de kwart-finale. Ook dat is bijzonder, want dat samen met de rellen van de Marokaanse Hooligans, past bij dit beeld. Marokko heeft fantastisch en strategisch gespeeld, door op cruciale momenten met 10 man te verdedigen, maar het imago van Marokko past precies bij dit voetbalimago. Ik kijk pas op, wanneer er een Marokkaan bij tennis Wimbledon wint...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa