Spiritualiteit in Business
Midas Dekker was onlangs op de tv waarin hij vertelde dat de natuur ook een soort economisch systeem is. "Die bomen groeien maar beperkt door ... (boeren weten dat) maar dan gaat z'n zoon economie studeren en dan denkt hij dat de bomen wel tot in de hemel groeien..."
Een dergelijke monoloog zou onderdeel kunnen zijn van de leerstoel business spiritualiteit, die sinds een aantal jaren op Nyenrode Business University gegeven wordt door hoogleraar Paul de Blot. Dat spiritualiteit een onderwerp is dat goed past bij een crisis geloof ik wel; mensen gaan op zoek naar zingeving, vooral ook omdat ze na een ontslag daar alle tijd voor hebben. Een crisis is dan ook goed, zegt de hoogleraar op Youtube, "je wordt gedwongen om iets te gaan doen... Dat DOEN daar gaat het om. Verwondering. Maar de maatschappij heeft ons geleerd te DENKEN."
Ook zegt hij een paar zinvolle dingen over veranderingsmanagement b.v. over Loslaten. En over de natuur als voorbeeld: bomen hebben wortels die in het water staan en bladeren die licht nodig hebben. Zo eenvoudig is het.
Al met al lijkt me een leerstoel Business Spiritualiteit (BS) die veel verder gaat dan deze samenvatting een mooie aanvulling voor het curriculum van de opleiding aan de Business School. Maar het blijft slechts een aanvulling. Ik vraag me af hoe de studenten getoetst worden bij het vak BS. Moeten ze een opstel schrijven of worden ze "verplicht" om een week in een verzorgingstehuis te gaan werken waarna ze hun ervaringen aan het papier toevertrouwen. En is het mogelijk dat een student zakt voor het examen, want "het is toch maar een soft-vak, dat je er een beetje bij doet." De echte vakken blijven economie, bedrijfseconomie, management en organisatie, en dergelijke. En hoe integreert dit vak met de andere vakken in de opleiding. Is de afgestudeerde van Nyenrode meer spiritueel dan iemand die bij Erasmus (RSM) een opleiding heeft gevolgd?
Waarschijnlijk is het antwoord even simpel als het voorbeeld dat de bomen niet tot aan de hemel groeien. Dat weet iedereen ook. Maar niet iedereen heeft de ervaring in Indonesië en Japan die Paul de Blot heeft; als je opgroeit in Nederland krijg je gewoon de handelsmentaliteit met de paplepel ingegoten. Een paar uur spiritualiteit helpt dan weinig tot niets. Dat brengt me tot mijn stelling dat zo'n Business School product is van anti-spiritueel-denken: een ongewoon dure opleiding die de student enkel kan terugverdienen door een materialistische instelling. Spiritualiteit en Business School conflicteren qua stijl.
Dat betekent niet dat we geen idealen mogen koesteren. Hopen op een betere wereld. "Dromen leidt tot leiderschap," hoor ik de hoogleraar zeggen. En ook: "wees dankbaar voor wat je hebt." Dat zijn mooie woorden.
--
Aan bovenstaand verhaal moest ik denken toen ik Désanne van Brederode in een gesprek met Antoine Bodar de uitdrukking "Een shot zingeving" hoorde gebruiken over hetzelfde onderwerp, spiritualiteit.
--
Thema blijft actueel. Voorbeeld wat recent de krant haalt; "Hij gelooft in Company karma:"
De Deen Christian Stadil is baas van 4.000 werknemers. Stadil vindt dat zijn bedrijven bij moeten dragen aan een betere wereld.
(nrc)
Reacties