Echte feedback kost tijd

Hoelang duurt het tot mensen terugkoppeling ontvangen op hun acties waardoor ze hun handelingen kunnen bijstellen. Hoelang duurt het voordat ik mijn visie en strategie bijstel op basis van ervaringen uit het verleden. Welke les heb ik geleerd en hoelang mocht dat duren. Dit thema raakt met het nemen van verlies.

Recente voorbeelden waar terugkoppeling een rol speelt zijn o.a.:
- de tomatenplukkers.
- borstimplantaties en schoonheidsidealen versus risicos
- outsourcing is out
-  ...
Feedback is een populair en breed thema. Met 360 graden feedback proberen professionals terugkoppelingen te verkrijgen van iedereen om hen heen om te leren van deze terugkoppeling.

Feedback is een belangrijk mechanisme bij veranderingen. En als het gaat om cultuurtyperingen dan hebben Deal & Kennedy het feedback-mechanisme als basis genomen voor hun analyse (naast het element van risico m.b.t. de activiteiten van het bedrijf): De snelheid waarin een bedrijf terugkoppeling krijgt in hoeverre beslissingen en strategieen succesvol zijn.

Bij de borstimplantaten werd lange tijd het risico ondergeschikt gemaakt aan de positieve effecten van een mooier lichaam. Pas nadat er meer en meer risico's boven water kwamen kwam er een kentering en begint er een trend te ontstaan om te leren leven met een lichaam. Hier speelt ongetwijfeld de economische crisis een rol, waar men zich realiseert dat de maakbaarheid geld kost.

De tomatenplukkers of bloemenveilingen waar het werk is overgenomen door Polen is een ander voorbeeld van feedback. Ook hier speelt de economische werkelijkheid een rol, maar toch ook vooral de tijdsduur van terugkoppeling. "Die Polen hebben ons werk afgepakt," zingt nu buiten de kassen, terwijl vroeger geen haan om dat verlies kraaide.

Bij oursourcing is out, gaat het om het inzicht dat of de cultuur van de andere landen of partijen niet aansluit en dat het uiteindelijk toch meer geld gaat kosten. Ook het veranderende tijdsbeeld speelt mee.

Naast de vraag hoe lang feedback duurt, is het dus vooral van belang te begrijpen dat alles dat Nu in de mode is en waar we vaak enthousiast over zijn, we nog een terugkoppeling tegoed hebben.

--
En dan is er nog de eigen feedback. 's Avonds laat - zo zegt de persoonlijke ontwikkelingsliteratuur - even je dag evalueren. Wat heb ik gedaan wat ging goed en wat kon beter. Feedback helpt als het ware het leven vertragen. Die vertraging - slow food / management - verhoogt de kwaliteit. Dit staat haaks op het moderne leven waar we zonder enige feedback van de ene hype in de andere hype terechtkomen. En met de nodige fouten. Daar kunnen we dan weer van leren. Wanneer we terugkoppeling ontvangen.

--
Of wat te denken van feedback op de introductie van de Euro. Grenzeloos euro-optimisme van Kohl, Mitterand en Lubbers eist nu zijn tol schrijft het FD. Nu, jaren later.

-- Of deze, in verband met nationalisatie van SNS Reaal. Dan neemt Van Keulen "opeens" ontslag bij het Holland FC en stopt hij met andere nevenfuncties. Hier heeft feedback dus bijna vier jaar geduurd, vanaf het moment dat hij net als andere bestuurders "sorry" zegt. Feedback kost tijd net als divulgatie van informatie en kennis via de media. In dit kader is de miniserie van de VPRO over de vastgoedfraude bij o.a. het bouwfonds een duidelijk voorbeeld.
Bovenstaande voorbeelden hebben een negatieve ondertoon en dat is ook logisch. Cultuur en beïnvloeding ("mee-doen") werkt vooral bij een positief klimaat. Als we zien dat anderen iets doen wat blijkbaar succes oogst gaan we het ook proberen. De negatieve feedback komt terug als een boemerang en vooral wanneer het positieve klimaat omslaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?