Zaken doen met Goldman Sachs

Leuk verhaal bij P& W van Peter Verhaar over "Goldman." De creme de la creme van de bankenwereld. Investment banking. Die tak die ABN nu weer terugkoopt van RBS. Verhaar heeft duidelijk respect voor deze club, want hij wist het verhaal behoorlijk te nuanceren, slechts één op de medewerkers bij GS is vice president..
Iedereen heeft nu wel het e-mailtje van de ex-derivaten manager bij GS gelezen inclusief de meer dan 266 reacties op de site van NYtimes.
Maar bij P&W mis ik toch wat. De pensioenfondsen kwamen even aan bod. Maar Verhaar vertelde niets over de bank waar hij gewerkt heeft. "Doen die ook zaken met Goldman," zou nog een vraag geweest kunnen zijn.
Misschien moeten financiele instellingen karakter tonen en puur uit ethiek niet met dat soort partijen in zee gaan. Los van de e-mail van Gregg, gewoon een partij die Griekenland geholpen heeft met het verduisteren van haar schuld. Daarbij heeft ze meegedragen aan het destabiliseren van het Europese systeem, om er zelf aan te kunnen verdienen Griekenland was ook zo'n Muppet. Ook was GS de partij van World Online. Vergeten?

Maar we blijven lekker lullen over ethiek in de financiële wereld en verder verandert er niets. Het is natuurlijk een geweldig onderwerp bij de progressieve Vara (P&W), want het kan niet alleen om de "erbarmelijke" situatie in Syrië gaan.

... Maar, zo denk ik dan, er is natuurlijk ook een andere kant. En die begint met de volgende vraag:
Wanneer Griekenland een typische klant (Muppet) is van Goldman dan is het misschien wel goed dat ze te grazen worden genomen. De sterkte overleeft in het financiële Survival of the fittest. Dat dit gepaard gaat met straatvechten en vals spel moeten we maar voor lief nemen.

..
Verder kom ik hier mezelf tegen. Ik heb moeite met die goedkope journalistiek en doe met die oppervlakkigheid zelf ook mee. Ook vergeet ik namelijk de publicatie van La Banque, "How Goldman rules the world," o.a. over de connecties van Goldman (zie Draghi, en andere prominenten) waar ordinaire macht centraal staat. Het is precies die macht die de occupy-beweging wilde doorbreken. Maar ook hier verandert niets.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?