Cyber-Oorlog dichterbij

Het gevaar komt niet altijd van waar je het verwacht, is een bekend gezegde.

Recentelijk vond ik een artikel (The Week) over Stuxnet, als mogelijk het eerste cyber-wapen. Het is een computer virus (worm - voor de kenners) die belangrijke infrastructuur kan uitschakelen of zelfs kan overnemen.
De ontdekker was Ralph Langner die uit de beveiligingswereld afkomst is: hij is expert in het beveiligen van industriële control systemen. Deze systemen werken niet met traditionele computers, maar met zelf-programmeerbare - single-task - PLC's die onder andere door Siemens worden geproduceerd.

Deze systemen opereren van verkeerslichten en elektrische netten tot de meest complexe nucleaire centrales.

Langner die stuxnet onderzocht heeft denkt dat het mogelijk is om hiermee de informatieafhankelijke infrastructuren te ontregelen. De code werd als eerste gevonden (in 2010) op een computer in Minsk (Wit Rusland) en werd gevonden op een computer in Iran die zonder reden begon te rebooten.
Vanaf dat moment is een zoektocht gaande waarin lijkt dat Stuxnet de Nucleaire centrales in Iran kan saboteren.

Waarschijnlijk hebben de makers van het virus zich al deze effecten en de kracht van Stuxnet die kan resulteren in een cyber-oorlog niet gerealiseerd, maar is de doos van Pandora geopend...

-- 28 mei 2012
Computers in het Midden-Oosten zijn getroffen door een computervirus dat informatie wist. Het tot Flame-gedoopte virus lijkt op de zogeheten Stuxnet-worm. Die laatste infecteerde in 2010 vooral Iraanse computers met als mogelijk doel het kernprogramma van het land te ontregelen.
Volgens anti-virusbedrijf Kaspersky is Flame ‘het meest geavanceerde cyberwapen tot nu toe’, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.
Mogelijk is de worm afkomstig van dezelfde ontwikkelaar als Stuxnet. Volgens het beveiligingsbedrijf bevat Flame nog andere elementen die alleen maar voorkwam in de Stuxnet-worm en niet in andere computervirussen. Vitaly Kamluk, malware-expert bij Kaspersky vermoedt dat Flame al sinds augustus 2010 actief is en ontwikkeld lijkt te zijn in opdracht van een regering.
Flame is een zogeheten ‘cyber-espionage worm’ en verzamelt en wist gevoelige informatie op computers in het Midden-Oosten. Kaspersky trof de worm aan in meer dan zeshonderd plekken in onder andere Iran, Soedan, Israël, Syrië, Libanon, Saoedi-Arabië en Egypte.(Nrc)

-- 15 april 2024 merk ik dat er op dit artikel en ik neem aan Stuxnet gezocht wordt: Wat zegt Google Trends?




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?