Made in Italy (2)

De Italiaanse premier Mario Monti vreest dat de Spaanse budgettaire problemen de hele eurozone - en zeker Italië - kunnen besmetten. Eurocommissaris voor Financiën, Olli rehn, waarschuwt Madrid voor een 'sanctie van de markten'. Spanje belooft 'te doen wat nodig is'.  (Bron: ...)

Zijn deze zorgen om Spanje terecht of is hier eerder sprake van een Typisch Italiaanse actie? Italianen zijn goede verkopers. Ze praten veel en de combinatie van veel in gesprek zijn en goed zijn in het verkopen kan betekenen dat "ze" iets beloven dat ze niet waar kunnen maken. Of in het bovenstaande geval dat ze zich mengen met andere zaken (Spanje) zodat ze zelf buiten schot staan. De aanval is de beste verdediging.

Generaliseren is gevaarlijk. Toch mag de uitspraak van Mario Monti die zorgen uit over "buurland" Spanje niet opgevat worden als een rationeel argument richting Spanje. "Die zorgen," verbloemen de echte boodschap: "wij zijn Italië en een grote natie en we vechten voor ons leven en als het moet met de middelen van onze oude meester Nicolo M... Het is oorlog."

Later schijnt hij zijn boodschap hebben proberen te nuanceren. "Zo heb ik het niet bedoeld," maar wie gelooft dat?

Wanneer ik moet kiezen - in deze polariserende tijden - dan verkies ik het meer serieuze Spanje, boven het meer onbetrouwbare Italië. Het productieve karakter van een nationale cultuur verandert niet zo snel en dat karakter komt pas echt naar voren ten tijden van een crisis. Zoals nu.

En,
... Fyra of beter AnsaldoBreda is ook een Italiaans product. Wat als eerste opvalt is het zeer gestroomlijnde design. Het is heel goed mogelijk dat de professionals van de NS zich teveel door het design hebben laten leiden en te weinig oog hadden voor operatieve criteria...

--
2011/11/made-in-italie

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?