Veranderingen bij Acomo
Binnen de Nederlandse beursfondsen is er geen aandeel dat zich kan spiegelen aan Acomo. Sinds kort staat het in de Small-Cap index. In België is het bedrijf Sipef wat het er meeste op lijkt, deze laatste verbouwt en verhandelt rubber (ca. 17% van de omzet), maar juist van die grondstof heeft Acomo afscheid genomen. Amsterdam Commodities richt zich nu enkel nog op voedingsstoffen. Opvallend is de vestigingsplaats; iedereen verwacht dat Amsterdam Commodities in de hoofdstad gevestigd zou zijn, maar in plaats daarvan is het bedrijfsadres Rotterdam.
De rol van de holding. De Vennootschap is de financiële holding van een aantal dochterondernemingen die wereldwijd actief zijn in de handel en distributie van voedingsgrondstoffen en -ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. De aandelen
De rol van de holding. De Vennootschap is de financiële holding van een aantal dochterondernemingen die wereldwijd actief zijn in de handel en distributie van voedingsgrondstoffen en -ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. De aandelen
Acomo staan genoteerd aan NYSE Euronext te Amsterdam. De voornaamste taken van de Vennootschap zijn het beheer van de belangen in haar dochterondernemingen, de controle op de beheersing van (handels-)risico’s, de strategie van de Groep waaronder begrepen fusie-, overname- en desinvesteringsactiviteiten, de financiering van de strategie en de handelsactiviteiten van de Groep en het assisteren van de dochterondernemingen op het gebied van financiële, juridische, administratieve, belasting- en andere zaken (JV 2010).
het jaarverslag besteedt uitgebreid aan een in memoriam van de oud-directeur en oud President-Commissaris Dov Gottesman. Geboren op 1 mei 1929 in Wenen, week hij voor de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders uit naar Palestina. Daar begon hij aan zijn succesvolle loopbaan als handelaar. Samen met zijn vrouw Rachel kreeg hij drie zoons, van wie de heer Yoav Gottesman
sinds 2002 zitting heeft in de Raad. Dov Gottesman stond in 1982 aan de basis van de reactivering van de toenmalige Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam (thans Acomo). Gedurende meer dan 20 jaar heeft hij zijn beste krachten gegeven aan de belangen van de onderneming... Zijn innemende persoonlijkheid, zakelijk inzicht en inspirerende leiding zullen ons blijvend tot voorbeeld zijn.
--
Vaak spreekt men over helden die cultuurdragers zijn en dit is typisch zo'n voorbeeld:
Hij gaf met onnavolgbare flair en ondernemerszin leiding aan de onderneming.. Hij was de leermeester van een hele generatie traders... In 1932 namen zijn ouders het besluit uit te wijken naar Palestina. ‘Goed gezien van mijn ouders’, zei hij daar zelf over. Hij groeide op zonder grootouders, ooms en tantes. Als jongeman diende hij ruim 10 jaar als officier in het Israëlische leger en later bekleedde hij diverse posities bij de Israëlische overheid. In 1975 nam hij het in 1856 opgerichte Rotterdamse handelshuis in specerijen Catz International over. Met de overname van de Rubber Cultuur Maatschappij ‘Amsterdam’ (thans Acomo) in 1982 door middel van een ‘reversed take-over’ redde Dov Gottesman de voormalige plantagemaatschappij van de ondergang. Amsterdam Rubber werd vanaf dat moment een internationaal handelshuis in specerijen, noten, gedroogde vruchten en natuurrubber. Later zou Dov Gottesman de grote architect blijken achter een van de grootste rubberhandelaren van de wereld, het in Singapore gevestigde RCMA, waarin Acomo tot vorig jaar een minderheidsdeelneming had. Hij boekte in al die jaren met zijn handelteams opmerkelijke successen en consistent winstgevende resultaten... Dov Gottesman speelde binnen Acomo een hoofdrol en viel op door zijn brede visie op het fenomeen trading en zijn liefde voor de producten waarin hij handelde. Hij bouwde binnen Acomo en dochter Catz International aan een ‘familiale’ sfeer; deals realiseer je sámen, de verantwoordelijkheid moet breed gespreid zijn. Hij legde daarmee de basis voor een onderneming die op alle vlakken doorzichtig is, in afspraken en in de cijfers. Beleggers zijn dan ook nooit voor verrassingen komen te staan. Dov Gottesman streefde naar een betrouwbare naam in zijn handel en maakte die keer op keer waar. Wat mij, en allen die hem kennen, het meest bij zal blijven, is zijn grote liefde voor het handelshuis en de mensen die er al vele jaren werken en gewerkt hebben, een liefde die nooit is overgegaan. In hem verliezen wij onze pater familias; een inspirerend en betrokken mens en een visionaire ondernemer. Dov Gottesman heeft enorm veel betekend voor onze onderneming en haar medewerkers. Wij zullen hem in dankbaarheid blijven herinneren. (Stéphane G. Holvoet, Algemeen directeur Acomo N.V. Jaarverslag 2010)
Acomo lijkt me een inspirend bedrijf. Wel is het bedrijf vergaand veranderd door zich volledig op de voedingsupplementen te specialiseren (en ook is het aantal medewerkers met een factor 7 toegenomen). Daarmee zet het in op een trend die breder in de markt speelt: hogere marges door focus op exclusieve producten. Heel anders dan de rubbermarkt.
Een ding is me niet duidelijk. De prijsontwikkeling van witte en zwarte peper lijkt niet te kloppen: in het jaarverslag over 2006 is de prijs van witte Muntok peper ca. 7000$/ton en het jaar daarvoor in 2005 laat een andere grafiek een prijs zien van ca. 4000$ per ton (waarschijnlijk is de grafiek een jaar verschoven). Hoe dan ook gaan de prijzen nu weer omhoog, maar zijn nog net niet op het niveau voor het begin van deze eeuw.
Reacties