Welk Unilever heeft uw voorkeur?

De Economist kwam met een verhaal over de Britten en het dubbelgevoel dat ze hebben overgehouden  aan het niet toetreden tot de euro. De positieve kant is dat ze nu hun munt kunnen laten depreciëren (net als in 1992 en 1995), terwijl de Europese landen (Ierland, Griekenland) dat niet kunnen. "Dit positieve effect op de export wordt echter deels teniet gedaan door duurdere importprijzen van onder andere Duitse machines"...

Het experiment is echter in real-time te volgen, als we de Nederlands-Britse bedrijven zoals Reed Elsevier, Shell en Unilever beschouwen. die bedrijven zijn zowel aan de Nederlandse als de Britse beurs genoteerd.
Bij Unilever (met dank aan alex) zien we dan dat de pond is gedevalueerd ten opzichte van de Euro (sinds 2008).
Hoe deze grafieken er in de toekomst uit zullen gaan zien, is natuurlijk de grote onbekende. Maar hier treedt denk ik toch het cultuureffect in werking: de Britten zullen Unilever Plc blijven kopen, terwijl de echte Europeaan Unilever N.V. zal aanschaffen. Die investeerder die weinig vertrouwen heeft in de Euro zal eerder long gaan in de dollar (of Zwitserse Frank) dan in de Britse pond...  menig Europeaan zal toch meer vertrouwen hebben in de Euro dan in Britse Pond.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?