Kwaliteitskoepel MS


Naast WAT professionals doen, is het vooral belangrijk na te gaan, WANNEER ze iets doen. Of "sinds wanneer." De start van de kwaliteitskoepel medisch specialisten, is cultureel gezien vooral interessant om de vraag: waarom NU (pas). Blijkbaar hebben de medische specialisten lang genoeg onder druk gelegen. De medisch specialist is de laatste jaren in de media in een steeds slechter daglicht komen te staan (door berichten over de KnieKnutselaar) en blijkbaar is dan nu het moment gekomen om daar iets aan te gaan doen. Dit betekent dus dat tot ca. anno 2011 de medisch specialist zijn eigen methode kon blijven uitvoeren, en iedere specialist op zijn eigen manier "opereerde". Niemand die daar wat van durfde te zeggen; het ziekenhuisbestuur omdat ze niet op de hoogte waren en de collega's omdat ze de noodzaak niet zagen.

Nu - anno 2011 - komt daar dus serieus verandering in. Het imago van de specialist als vrije-gevestigde architect van de menselijke genezing gaat zich beteren.

Wat ze doen:
De Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten i.o. richt zich op het bevorderen van de kwaliteit en het transparant maken van de geleverde medisch-specialistische zorg in Nederland. Daarbij hebben we de volgende kerntaken en ambities:
het ontwikkelen en ontsluiten van evidence based richtlijnen en normen en het leveren van de daarbij behorende hulpmiddelen voor implementatie;
het ontwikkelen van indicatoren om de kwaliteit van de geleverde zorg inzichtelijk en toetsbaar te maken;
het ontwikkelen van methoden waarmee verantwoording over de kwaliteit van zorg kan worden afgelegd aan elkaar en aan de samenleving;
een heldere agenda voeren en deze afstemmen met haar samenwerkingspartners.


Het lijkt me een mooie eerste aanzet. Of en hoe het in de praktijk gaat en blijft leven moet nog blijken. Overigens wordt door deze openheid opeens duidelijk waar en bij wie de echte medische expertise ligt, gesteld dat voor elk specialisme de besten specialisten zijn uitgenodigd om de richtlijnen en indicatoren op te stellen.

De website van de Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten i.o. is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De SKMS is opgericht (2007) door de Orde van Medisch Specialisten en Zorgverzekeraars Nederland.

De richtlijnen hebben een multidisciplinaire focus.

Het kleincellig longcarcinoom (Small Cell Lung Cancer of SCLC) is het onderwerp van de richtlijn. De richtlijn beschrijft de achtergrond, diagnostiek en behandeling en een aantal specifieke aspecten van de ziekte. Voor een aantal algemene onderwerpen die met deze ziekte samenhangen wordt verwezen naar de richtlijn "diagnostiek en behandeling van het niet-kleincellig longcarcinoom".
Voorbeelden hiervan zijn de psychosociale begeleiding van de patiënt en de wachttijden. De onderwerpen van deze richtlijn zijn aangedragen door de werkgroepleden en aangevuld door perifeer en academisch werkzame longartsen, radiotherapeuten, een algemeen chirurg en een cardiothoracaal chirurg, allen met aandachtsgebied longkanker. Deze specialisten is gevraagd vijf onderwerpen te noemen aangaande kleincellig longcarcinoom, die zij in de richtlijn wilden zien vermeld


Naast de functionele focus wordt er ook een vertaling gezocht naar oplossingen, zoals welke middelen moeten we wel en niet gebruiken bij een prothese:

De werkgroep adviseert als eerste keuze een metalen of keramische kop en een conventionele 
polyethyleen kom.  Op basis van de verminderde slijtage op middellange termijn kan ook een 
crosslinked polyethyleen kom worden gekozen. Voor het gebruik van andere lageringen bestaat 
onvoldoende bewijs en deze worden dan ook bij voorkeur alleen in studieverband toegepast. (Richtlijn totale heupprothese)


Kortom, een mooie eerste stap. Nu kijken hoe men hier op reageert, hoe het blijft leven, hoe het de zorg gaat veranderen (verbeteren) en wat het betekent voor de patiënt...

Als laatste: Kwaliteitskoepel. Mooi woord: kwaliteit is een vaag begrip en op papier altijd anders dan in de praktijk. Koepel. Overkoepelend. Ik mis persoonlijk een beetje het dynamische. Kwaliteitskoepel klinkt als een levenloos gebouw waar de regels in bewaard worden (operatie geslaagd, patiënt helaas overleden). Kwaliteit zit vooral in actie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?