Engels als tweede taal in de EU

Jan Sprenger - UNIVERSITAIR DOCENT FILOSOFIE, UNIVERSITEIT VAN TILBURG - schreef voor de Groene Amsterdammer (Een weekblad dat je gezien de naamgeving met daarin de combinatie van Groen en Amsterdam, niet al te  serieus mag nemen) in het kader van De Tien Grootste Problemen van Nederland waarin ze 75 sociale wetenschappers aan het woord laat het volgende:

Het lijkt me duidelijk dat we in een tijd leven waar veel dingen veranderd moeten worden. ...  In dit opzicht vind ik het heel belangrijk om Europees en global te denken, en ons niet alleen maar met lokale problemen in ons eigen land bezig te houden. Het belang van de Europese Unie voor het invloednemen op globale vraagstukken en ontwikkelingen wordt namelijk nog steeds onderschat.
Bij deze dus een symbolische voorstel om het Europese denken te bevorderen en de mobiliteit binnen de Europese Unie vergroten: Elk land van de Europese Unie voert Engels als tweede officiële taal in. Ik verwacht niet dat dat binnenkort gaat gebeuren, maar misschien is dit voorstel voor de opgroeiende generatie. ...


Ik kan me hier - als echte Europeaan - helemaal in vinden. Wanneer zelfs de Fransman Jean-Claude Trichet van de ECB in het Duitse Frankfurt Engels spreekt, want ontbreekt er dan nog om het Engels als tweede taal in de EU in te voeren?

Bij veel Nederlandse internationaal opererende bedrijven is de voertaal al Engels, en Engels wordt steeds meer een tweede taal in veel Europese landen. Maar echt serieus is het allemaal nog niet...
Het zou de geloofwaardigheid van het project Europa ten goede komen.

Maar de timing is fataal; het is nu niet een goed moment om tegen de Grieken te zeggen dat ze Engels als tweede voertaal moeten invoeren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?