Over Grontmij

Een ochtendje surfen levert vaak meer informatie op over een bedrijf dan de analyse van een jaarverslag of het bezoek aan de website (alleen). Ook hier geldt waarschijnlijk de uitdrukking het is niet "of-of" maar vooral "en-en"...

16 jun 2011 | Grontmij'er Tom Vereijken benoemd tot erelid Spaanse watersector (AFRE) 
Tom werd afgelopen maart benoemd tot erelid door zijn internationale bijdrage aan duurzaam watermanagement. Tom is hoofd afdeling Water bij Grontmij en tevens voorzitter van het European Water Partnership (EWP).
Hij kreeg de onderscheiding tijdens een galadiner in Zaragoza, Spanje, aan de vooravond van een internationaal watercongres. Het diner vormde het slot van de XIIe Algemene Vergadering van AFRE, die plaatsvond op 21 maart 2011. De benoeming werd in eerste instantie goedgekeurd op de bestuursvergadering van 16 maart in Madrid en werd bekrachtigd door de Algemene Vergadering.


Bedrijven zijn in toenemende mate merken; naast dat professionals tot een beroepsgroep behoren, zoals artsen en ingenieurs, behoren ze ook tot bepaalde business ideologie, doelend op de Grontmij'er.

Over en door Grontmij wordt druk gediscussieerd op Twitter en in mindere mate op facebook. De muur van Grontmij Nederland is in maart 2011 opgericht en wordt sindsdien frequent gebruikt. De Grontmij group is eerder op Facebook bekend, maar wordt minder actief gebruikt. In cynische architectuurtermen zou je kunnen zeggen dat het gebouw wat doods overkomt, want er wordt niet voldoende in geleefd.

Een standaard probleem met social media is het gebrek aan discipline: dit weerspiegelt een standaard productiviteitsprobleem waarin het opstarten van nieuwe activiteiten het continue wint van het onderhouden. Voor een engineursbedrijf is dit een belangrijk productiviteitskenmerk.

http://grontmijenergie.blogspot.com/

De vraag die ik me dan ook stel ten name van Grontmij is waar bij hen het accent ligt: in Design en nieuwe projecten of in maintenance. Of in de combinatie: houden ze bij het ontwerp van nieuwe bouw- en infrastructuur voldoende rekening met de onderhoudsgevoeligheid?

Reactie Grontmij op ontwerp Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Grontmij vindt het voorstel, zoals minister Schultz presenteert in de ontwerp Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte, om het wegennet toekomstvast ('gereed') te maken een effectief maar ook noodzakelijk plan. Een integrale aanpak voor de lange termijn is volgens Grontmij verantwoorder en duurzamer dan ad-hoc oplossingen voor de korte termijn. Je kunt immers beter in één keer twee rijstroken aanleggen, dan twee keer één!
http://www.infrasite.nl/news/news_article.php?ID_nieuwsberichten=15160&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


Wanneer je deze redenering tot het belachelijke doortrekt zou je zeggen: maak bij de aanleg van nieuwe snelwegen direct alles vijf-baans. Dat zit je altijd safe. Toch gebeurt dat niet. Men weet namelijk niet hoe het verkeer zich ontwikkeld; zelf vraag ik me af hoe deze fysieke infrastructuuruitbreiding zich verhoudt tot een thema als "Het Nieuwe Werken".

Grontmij: ava keurt alle voorstellen goed (7 juni)
AMSTERDAM (Dow Jones)--De algemene vergadering van aandeelhouders (ava) van Grontmij nv (GRONT.AE) heeft alle agendapunten goedgekeurd, maakt het advies- en ingenieursbureau dinsdag bekend.
De ava stemde onder meer in met de benoeming van Gert Dral en Jean-Luc Schnoebelen tot leden van de Raad van Bestuur met ingang van 1 juni 2011.
Verder werd het dividend vastgesteld op EUR0,50 per gewoon aandeel Grontmij.
http://www.debeurs.nl/forum/1266109/Grontmij-ava-keurt-alle-voorstellen-goed/onderwerp.html?p=1


Terugblik Grontmij op de ProVaDa 2011 (16 juni Grontmij)
Grontmij heeft zich afgelopen week goed geprofileerd op de ProVaDa-beurs in de RAI Amsterdam. Ons thema dit jaar 'Co-Creatie in de stad, samenwerken om te komen tot een duurzame stedelijke leefomgeving' sloot goed aan bij de speech van Johan Remkes, Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, die de beurs op dinsdagochtend opende. Net als Johan Remkes is Grontmij er van overtuigd dat samenwerking de sleutel is om een duurzame stedelijke leefomgeving echt te kunnen realiseren.
http://www.grontmij.nl/MediaCenter/Pages/Terugblik-Grontmij-op-de-ProVaDa-2011.aspx

Wat co-creatie precies is begrijp ik niet, behalve dat ik me er een voorstelling van kan maken. Het lijkt wel een thema van deze tijd met daarin het belang van samenwerken. Maar hier komt vooral de beperking van een ochtendje surfen boven: het is onvoldoende om een bedrijf te doorgronden. Daarvoor is meer nodig. Misschien ook weer die discipline om te blijven surfen en open te staan voor waar het bedrijf mee bezig is. en niet te snel conclusies te trekken.

PS
Toch even iets over het jaarverslag. Allereerst is het zeer eenvoudig om financiële informatie te verzamelen. Bij sommige bedrijven kost dat veel meer werk. Voor het jaarverslag over 2010 heeft Grontmij de boom als groei-metafoor gebruikt (zie foto) en is aan de jaarringen de ontwikkelingen van het bedrijf af te zien.

--
8 november presenteert het bedrijf tegenvallende kwartaalcijfers.
Het commerciële klimaat in Nederland is in de tweede helft van dit jaar "uitzonderlijk hard" geworden, zegt chief executive Sylvo Thijsen van Grontmij (GRONT.AE) dinsdag. "Alle partijen vechten om te overleven." "Opdrachtgevers in Nederland, en dat zijn vaak gemeenten, bellen op en zeggen: Je kunt dit raamwerkcontract nog twee of drie jaar houden, als je de prijs voor deze opdracht met 10% verlaagt", zegt de topman bij een toelichting op de derdekwartaalcijfers. "En als je daar niet in meegaat, dan verlies je het contract." (Bron: Beurs.nl)

17 november:  Grontmij nv heeft problemen met de integratie van de overgenomen Deense en Franse [Ginger] bedrijven en de druk van grootaandeelhouders op het bestuur neemt toe, meldt De Telegraaf donderdag op basis van bronnen. Naast de economische crisis, die klanten aanzet tot het annuleren van orders, kampt het bedrijf volgens de krant met cultuurverschillen, die de integratie van overgenomen bedrijven in de weg staat en zijn analisten en aandeelhouders niet tevreden over chief executive Sylvo Thijssen en andere bestuurders. (Bron: Dow Jones)

24 november
Financieel topman Mel Zuydam van Grontmij wordt ,,geslachtofferd'' vanwege de penibele financiële situatie waarin het bedrijf verkeert. Dat concludeerde een analist die anoniem wil blijven... De analist wees daarbij op de steun die topman Sylvo Thijssen onlangs kreeg van enkele aandeelhouders. ,,Zowel Zuydam als Thijssen zijn verantwoordelijk voor het beleid. Thijssen mag blijven'', constateert de marktvorser. (Bron: Rtl)

20 januari 2012
G... maakt vrijdag bekend dat Jean-Luc Schnoebelen met onmiddellijke ingang door de Raad van Commissarissen is geschorst als lid van de Raad van Bestuur en wordt voorgedragen voor ontslag op een Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders (bava). De schorsing is volgens Grontmij gebaseerd op het functioneren en gedrag van de heer Schnoebelen als lid van de Raad van Bestuur en zijn gebrek aan medewerking aan de review van de financiële structuur van Grontmij.
... De bava vindt plaats op 9 maart 2012. Op de agenda voor deze vergadering staat de voorgestelde benoeming van Michiel Jaski en Frits Vervoort als leden van de Raad van Bestuur en het ontslag van de heer Schnoebelen.  (Bron: Dow Jones).
Jean-Luc Schnoebelen was de oprichter van Ginger dat Gronmij in 2010 heeft overgenomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?