Wat is er ECHT mis met de financiële instellingen?

Wat er echt mis is met de financiële wereld, daar heeft Peter Verhaar - die bij Pauw & Witteman als de oprichter van Alex aangekondigd wordt - zonder het denk ik zelf te realiseren, een voorbeeld van gegeven.

Over de misstanden in de financiële wereld zwerven mythen en onwaarheden, terwijl het probleem óh zo eenvoudig uit te leggen is, maar evenzo moeilijk is op te lossen: oneindige zelfoverschatting van eigen kunnen.

Dat laatste betekent dat wanneer iemand succes heeft in gebied A, zij ook het kunstje in vaardigheid B denkt te kunnen domineren: Peter Verhaar weet veel van beleggingsproducten en financiële instellingen en denkt dan ook over de kwaliteit van voetbalgras mee te kunnen discussiëren. Willem van Hanegem schudde zijn hoofd, "tjonge toch, je weet niet wat je zegt." In de showbusiness is dat geen probleem. Maar in de financiële wereld waar vertrouwen fundamenteel is, leiden dergelijke misstappen tot chaos en ellende.

Bovenstaand probleem heeft te maken met productiviteit: een nutsbank en investmentbank zijn twee verschillende zaken en een van de twee zal de bank naar kunnen doen, de andere minder: ING heeft haar sportavontuur (Formule 1) moeten laten varen omdat het toch niet past bij het imago van de bank.

De tweede factor van wat er dus mis is aan de financiële sector heeft alles met een passende stijl te maken: Ook hier moet een professional een keuze maken: of je bent pennevriend van Geenstijl.nl - Nodeloos kwetsend - of je bezoekt het oerdegelijke Pauw en Witteman. Maar het hebben van principes is voor de meeste vreemd. De leeuw is enkel leeuw, de vos is enkel vos, maar de mens is soms vos, leeuw of aap en daarom vaak ook (een) EZEL (vrij naar Gracian).

Maar ook hier kan de mens - en dus het financiële bedrijf - zich niet houden aan zijn beperkingen... En zo bemoeit iedereen zich met alles en iedereen. Met de consequenties van dien.

In vele sectoren gaat het niet anders, het grote nadeel van de financiële sector is dat deze bedrijven met het kasgeld of vermogen van klanten werken. Met uw geld dus. En dat is geen probleem zolang het goed gaat...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?