Heerlijk Helder Holleeder


Peter R. de Vries ontmaskerde het zwaartepunt van zijn professionele biografie: meer de populist en verkoper dan de onderzoeker van waarheden. Zo haalde hij in de think different discussie van DWDD Majoor Boschard uit de lijst van Dutch Mavericks, "maar" zo liet hij weten, "hiervoor komt iemand in de plaats waar de Nederlanders een goed gevoel bij hebben," of woorden van dergelijke strekking. En zo kwam even Soldaat van Oranje op het toneel. Gelukkig werd deze blunder een dag later hersteld, maar niet volledig want de Soldaat werd vervangen door een Koningin Wilhelmina. Treurig allemaal.

Maar waarom koos PRdV de Soldaat en wat doet het er toe in deze context? Hij koos de Soldaat omdat hij denkt vanuit het publiek. En ondanks dat we jarenlang voor de gek zijn gehouden met deze Soldaat, gelooft de Nederlander nog steeds in deze held. We kennen onze geschiedenis slecht.

Niet alleen in WOII gaf Nederland nauwelijks vorm aan verzet, Ook in Indonesië (Ned. Indië, was het verzet tegen de Japanners binnen twee dagen ten einde. Andere voorbeelden: Srebrenica? Dus de Soldaat van Oranje is een mythe: "Zwartboek" zit dichter bij de waarheid en dat komt o.a. door de Nederlandse handelsgeest...

Maar de waarheid is niet altijd interessant, zeker niet wanneer het om show-business, het terrein van de tv-helden, gaat. Overigens was ik het dit keer eens met PRdV in de keuze om Freek van de lijst te halen, maar dat was not-done.

Dezelfde Rutger Hauer, zeker een held, een maverick wellicht, speelt Heineken. Maar wat leert deze moderne geschiedenis? De hoofdpersoon uit de ontvoering Willem Holleeder, speelt niet mee. Al is niet iedereen deze mening toegedaan, waaronder Bram Moszkowicz, die meent dat Holleeder wel en rol speelt in de film. Ook hier kan men de rol van het verzet duiden als nihil: Nog voor Holleerder een proces kon aanspannen hebben de filmmakers hun Hollandse handelsgeest in het spel gezet, en de hoofdpersoon uit beeld gelaten. Het verzet was ook hier niet van betekenis.
Maar de polemiek is goed voor het succes van de film. E.e.a. betekent dat de showbusiness nog meer de overhand krijgt in de Nederlandse cultuur. En dan is het maar goed dat Joop van de Ende bij de Think Different club zit!

PS: Heerlijk Helder Holleerder is al diverse malen gebruikt, buiten het kader van deze nieuwe film.

PSS: Trouw: gewapend verzet maakte zich schuldig aan oorlogsmisdaden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?