Profielschets van een trader

Iedereen die zich oriënteert op een beroep moet zich de vraag stellen of hij het zou kunnen. We spiegelen ons graag aan anderen, maar niet ieder beroep is voor ons weggelegd; elke professie vraagt een unieke set aan karakteristieken. Zoals bijvoorbeeld voor trading. Wie komt beroepsmatig voor Trader in de aanmerking en hoe kom je erachter?

De geijkte weg om daar uitsluitsel over te krijgen is om het beroep op productiviteit en organisatiestijl te analyseren.

Zonder volledig te zijn gaat het bij productiviteit om de volgende zaken:
- terrein verkennen; dit betekent uitvinden hoe de wereld die de handelaar in het vizier heeft te verkennen. Voor een handelaar op de beurs is dit anders dan voor een handelaar op de markt. Maar ook op de beurs zijn er vele "niche" markten.
- positie of stelling nemen; hier maakt de handelaar een selectie en richt zich op één enkel object. Hij leest en analyseert alles wat relevant is.
- kansen afwachten. nu het object op het vizier zit, moet de trader wachten op de juiste kans. Timing speelt daarbij een rol.
- openen van een positie wanneer de kans opportuun lijkt
- volgen van de ontwikkeling. wederom analyse en het voorbereiden van de beslissing om te sluiten
- sluiten van de positie, al naar gelang het verloop (positief of negatief)
- evalueren van het resultaat
- voorbereiden op de volgende trade.

Productiviteit
Ongetwijfeld zijn hier opmerkingen over te maken, maar in essentie is dit wat de trader doet. Wat hierbij direct duidelijk wordt is dat de trader overeenkomsten heeft met niet alleen de handelaar, maar vooral met de jager (op wild); kans afwachten en toeslaan. Het sluiten van een deal past daarnaast ook bij de verkoper. 
Ook wordt duidelijk dat de activiteiten van de trader sterk verschillen met die van de (beurs)analist. De analist doet grotendeels hetzelfde, maar komt meestal niet met een sluiten van een positie. De analist zal nooit openbaar zeggen dat hij fout zat; hij komt later met een nieuwe aanbeveling (koop / houd / etc). Ook zal hij niet evalueren of zijn positie positief uitgevallen is, omdat de positie fictief is. Er is geen geld bij betrokken. De analist heeft een informeren de rol, terwijl de handelaar beter niet kan informeren: hij doet het voor zichzelf.
Tegenwoordig, zeker op twitter, zien we analisten en handelaren door elkaar, zonder dat we precies weten wat ze nu Echt zijn. Voor de volgers hiervan is het belangrijk om precies het profiel van de betrokkene te achterhalen, omdat traders meer geloofwaardig zijn; wanneer ze het fout hebben kost het ze zelf geld. De analist heeft daar geen zorgen over. Maar is dus minder geloofwaardig.

Stijl
Daar waar alle traders qua productiviteit in feite allemaal hetzelfde doen, verschillen ze onderling allen qua stijl.
Allereerst gaat het om de doorlooptijd waarop de handelaar rendement wil zien; Zo kan elke handelaar kiezen om dagelijks te handelen, maar ook wekelijks of maandelijks, maar hoe langer deze termijn hoe minder deze handelaar feitelijk nog echt een handelaar is, puur op basis van productiviteit. Wanneer de handelaar één transactie per jaar voorbereid, zal hij meer tijd moeten besteden aan analyse. In het kader van deze observatie hoort men vaak in de markt de stelling: verlamd door analyse (paralysis by analysis).
Het onderliggende element hierbij is: focus. Een echte handelaar leeft in het heden en niet in het verleden, maar zeker ook niet in de toekomst. Bij handel gaat het om NU... en dus om

Concentratie.
Dit is een eerste eigenschap waar een professional kan nagaan of hij voor handel en trading is geboren, of hij of zij bij het profiel past.
Een ander stijlelement is dat de handelaar zijn winst niet wil delen; hij wil "persoonlijk krediet" ontvangen. handelaren kunnen dus in principe slecht samenwerken en dat hoort bij de rol. Zonder de eigen verantwoordelijkheid kan de trader niet succesvol zijn. Team sport is dan ook niets voor een trader (zie: sport en trading)

Coherentie
Op basis van bovenstaande uiteenzetting kan een belegger beter nagaan of hij naar een bepaalde handelaar moet luisteren of niet. Vooral het element van discipline is vaak veel zeggend: sommige handelaren zijn actief wanneer de zon schijnt maar schuilen zich als het regent. Een echte handelaar weet altijd waar iets te kopen is. Puur omdat hij NU wil willen en niet wil wachten.

Coherentie betekent ook dat stijl en productiviteit bij elkaar moeten passen: wanneer de trader niet handelt, maar meer tijd besteedt aan analyse verandert automatisch zijn profiel. Of dit laat juist zien dat iemand toch geen trader is. Het stijlelement wat hier onlosmakelijk aan verbonden is is het leven in het heden: de analist zal meer bezig zijn met de toekomst of met fouten die hij maakte in het verleden! De trader weet zich te concentreren op het NU.
E.e.a. heeft invloed op de manier waarom mensen beter wel of beter niet kunnen beleggen. Daarvoor ontbreekt nog een eigenschap en dat is dat de handelaar nooit Eigenaar is van wat hij verhandelt. Hij is hierdoor niet direct betrokken bij het product en kan met hetzelfde gemak het product weer van de hand doen. Veel niet-handelaren (beleggers en investeerders) kunnen dat niet. Doe voelen zich eigenaar nadat ze lang geanalyseerd hebben.
Dit betekent - dit is mijn stelling - dat echte handelaren voor index-beleggen kiezen, omdat individuele fondsen puur qua verzameling (niche) te omvangrijk is. Maar het betekent ook, dat niet-handelaren juist niet van index-beleggen houden, omdat ze liever betrokkenheid houden met individuele aandelen. Verliefd worden op een fonds... en vasthouden waar ze beter kunnen verkopen.
Als laatste is het tijdsbeeld belangrijk.Vroeger was men veel meer investeerder (Buy-and-hold) nu veel meer trader (koop / verkoop).

--
Dit profiel is een voorbeeld uit een grotere verzameling beroepen en rollen die beschreven staan in het boek The Biography of a Professional. Er is ook een test over hetzelfde onderwerp (persoonlijke productiviteit).

--
Voorbeeld(en) op Twitter

[Een typische traderstweet lijkt me deze: @beursweer (Marc Lendfers) Dit soort kansloze beursdagen moet je bespelen als een topspits. Niet achter de bal blijven aanrennen, maar wachten op die ene intikker. Het profiel dat Marc opvoert voor een trader is aan de andere kant niet erg duidelijk.]
Dan lees ik van dezelfde trader, deze tweet:
Mijn testosteron bio was gebaseerd op een onderzoek op de website. Volgers die hier aanstoot op namen snappen weinig van zelfspot

--
Een aardige traders-tweet lijkt me deze:
Wd be a rubbish analyst if I didnt trade.. there wd be no experience no passion no rhythm no hunger no joy...#truth 
En deze?
Ego is so pervasive in trading it can often hide other emotions that have not been removed #trading
Nog een aardige traders uitspraak is deze:
"Plan a trade and trade the plan" (...)
Of deze:
“Trading is learning how to buy high and sell higher: to sell low and buy still lower.” - W.D. Gann
En deze?
If Monday is one of your favorite days of the week you are in the right profession. If not, time to rethink. Life is short (sunrise trader)
--
Documentaire over Paul Tudor Jones, alleen zijn naam al zal aspirant traders inspireren.

--
Op deze site (de ontwaakte trader) staan 24 eigenschappen van een goede trader. Wat er ontbreekt is juist die productieve focus; want welke soort professional heeft nu juist die 24 eigenschappen?

Nog een (paar) traders' tweet: Hugo Ferrer:
Bad traders divorce their spouse sooner than abandon their positions. Loyalty to ideas is not a good thing for traders. ~ @nntaleb

Ed Matts:
 "Trade aggressively when you are confident. There is no point in being confident and having a small position". George Soros 

en:
Trading en instant satisfaction gaan niet samen :) Trading = lijden (Michael Ahrens)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?