Welke sport past het best bij de Trader?

Cyclustrader Michael Ahrens schreef op zijn tradersblog:


Gisteren liep ik de marathon van Eindhoven...  Ik dacht toen na over de overeenkomsten tussen het lopen van een wedstrijd en trading. Mijn conclusie: het heeft allemaal met ritme te maken. Bij het hardlopen probeer je in een ritme te komen waar je je prettig bij voelt en dat je lang kunt volhouden. Bij het traden is dat net zo. De trader heeft een soort ritme gevonden waarbij hij regelmatig zijn trades pakt volgens bepaalde setups en regels. Dit levert regelmatig winsten en ook wel verliezen op en na verloop van tijd groeit het vermogen. Het vaste ritme laat echter geen ruimte voor grote sprongen. Hele grote megatrades zijn net zo zeldzaam als hele grote verliestrades. Nee, het gaat om de regelmaat van een gestage winstgroei, alleen dan loop je de wedstrijd uit en voel je je na afloop nog fit (hoewel dat bij een marathon niet helemaal opgaat, maar jullie begrijpen het principe . Overigens, gisteren liep ik een hele vlakke wedstrijd met een nieuwe PR, waarover ik heel blij was. Bij het traden is dat ook zo. Een dag met een flinke winst maakt me niet echt blij, een dag waarbij ik in een vast ritme alle setups netjes heb gehandeld wel.

Zelf zou ik het niet kunnen, een marathon lopen. Heb het trouwens nooit geprobeerd. Een sport moet bij je passen. Is er zodoende een ideale sport voor elk beroep?

Sporten en beroep, soms zijn ze voor elkaar gemaakt - zoals de advocaat die gaat boksen; bij beiden gaat het om persoonlijk contact en is een sterke competitieve instelling nodig - maar soms is er niet direct een perfecte fit. Voor de meeste beroepen en functies binnen een bedrijf is een team-sport het beste; de speler ontwikkelt mechanismen die ook in de organisatie nodig zijn; samenwerken.
Dat sport en professie raaklijnen hebben op het organisatorische vlak wordt duidelijk aan de uitdrukking: de kantjes ervan aflopen.

Voor een trader biedt een individuele sport de beste match; de grootste tegenstander bij trading is de persoon zelf, zijn ego, ...; deze speelt in het klimaat van de beurs met zichzelf als grootste uitdaging. niet iedereen heeft traders-kwaliteiten. Deze moet flexibel zijn en mag niet eigenwijs doorgaan "terwijl de markt een ander kant opgaat," wat dat ook precies is.

Op het eerste gezicht is een marathon perfect voor de trader:
- het gaat (inderdaad) om het vinden van een eigen ritme. Naast al die marathon-deelnemers moet ieder zijn eigen ritme volgen
- Doorzetten: 45 kilometer is zwaar. Hier is de overeenkomst met trading minder helder, maar vele verliezen worden op de lange termijn goedgemaakt, zou je kunnen denken.
- vasthouden aan het doel van de marathon uitlopen, en blijven traden. Ook hier moet die vasthoudendheid
in balans zijn met de winstgevendheid. De overeenkomst is lastig te zien hier.
- Publiek. De marathonloper heeft een publiek dat hem toejuicht en support. De trader staat alleen.
- de marathonloper en de rest. Dit zou je kunnen opvatten als de speler versus de markt. Wanneer alle marathon-lopers in het peloton voortgaan, kan de trader tijdelijk kiezen om snelheid te matigen om zo energie op te bouwen voor later. Het is dus niet alleen ritme, maar ook tactiek. Je renner is nooit alleen, de trader staat soms alleen - tegen de markt in - en soms gaat hij met de massa mee.

Waar de vergelijking mank gaat is op het thema van flexibiliteit. De trader moet soms kunnen stoppen, en zijn verlies nemen, een marathon-deelnemer moet tot het eind vasthouden en niet te veel nadenken. Over veranderende omstandigheden leert de marathonloper weinig. De beurshandelaar des te meer.

Andere sporten die hier meer bij zouden passen zijn misschien: Skaten en SkiĆ«n, waar het minder op de snelheid gaat, maar meer om de wendbaarheid. En misschien ook: bergbeklimmen, waar het parcours niet vast staat en de sporter steeds weer met onverwachte uitdagingen geconfronteerd wordt.

Toch nog even over de marathon, twee zaken spelen nog een rol: continue voeding. De renner moet zijn eten en drinken doseren. Teveel aan het begin is even ineffectief als al het drinken tot het eind bewaren.
En verder wordt de hardloper verleid door stemmen, net als de markttrader, die hem toespreken met negatieve bewoordingen: "waarom zou  je die sprint uitlopen, tot hier is toch ook goed?" Of, "Voor wie doe ik dit eigenlijk?"

Voor de trader is het misschien beter dat hij dagelijks hardloopt en zonder publiek. Het gaat net als bij de militaire organisatie, nogsteeds om kwaliteiten als: Discipline.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?