TNT Express nu extra cyclisch

Elk transportbedrijf is cyclisch; zodra de business van de marktbedrijven afneemt, neemt ook de vraag naar transport af. Bij de express business is er echter nog een andere factor van belang.

In het jaarverslag over 2002 van toen nog TGP staat de volgende kritieke situatie:

11:00 a.m., 23 November, off the coast of Newfoundland, Canada On its way to deliver goods to a customer, a supertanker is stopped for a routine check by the coast guard. When the inspection uncovers a faulty emergency navigation device, the captain has no choice but to drop anchor until he can secure a new instrument.


Op dat moment wordt TNT Express ingeschakeld. Dat betekent dus dat een deel van de business van TNT tot stand komt door onzorgvuldigheid van andere bedrijven. Daarnaast hebben niet alleen mensen de neiging om alles tot op het laatste moment uit te stellen (procrastination), maar juist ook bedrijven (die door professionals aangestuurd worden). In het huidige klimaat speelt dan ook nog eens dat het Just-In-Time-mechanisme in de globale zakenwereld onder druk is komen te staan door de kernramp van Fukushima in Japan, waardoor opeens een groot percentage autoonderdelen niet op tijd geleverd konden worden omdat de bottleneck bij een of meer Japanse leverancier zat.
Als laatste gaan bedrijven ten tijden van crisis meer tijd besteden aan onderhoud. Ook dat is een menselijke neiging. Zo heb ik laatst ook de afweging gemaakt om maar eens geen nieuwe schoenen te kopen; van die afweging heeft de schoenmaker geprofiteerd en de servicesector is minder afhankelijk van transport.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?