Ziekenhuizen hebben bedden

Weer een onderzoek over ziekenhuizen, Trouw schrijft op basis van een nieuwe studie dat ziekenhuizen overcapaciteit hebben.  "Samen hebben ze (lege) 5000 bedden over, 12 procent van het totaal. Vooral academische ziekenhuizen... Overcapaciteit in ziekenhuizen is een kostbare zaak en een teken van gebrek aan efficiency, onderstreept [onderzoeker] Bouwman." ... 

Het AMC ("1003 bedden groot, volgens onderzoeker een overcapaciteit van 313 bedden")  ... vindt Bouwmans' onderzoek ondeugdelijk. "Zo zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de groei van het aantal dagverplegingen. "Het aantal bedden is al lang geen maatstaf meer om ziekenhuizen te beoordelen", zegt de woordvoerder van de raad van bestuur."

Onderzoeken in de zorg zijn nodig. Dat houdt de betrokkenen scherp. Maar door de complexiteit van de zorgomgeving en de beperkte tijd van de betrokkenen hebben de onderzoeken vaak een reductionistisch  karakter. Het overzicht ontbreekt en dat maakt het voor de beleidsmakers moeilijk om met een coherente aanpak te komen. Partijen die in de markt "opereren" worden hierdoor gek gemaakt omdat ze steeds weer moeten reageren. Het hoort erbij.
Wanneer er straks echt een goed onderzoek komt, luistert niemand meer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?