Gevraagd: Niet creatieve boekhouder

De rol van de accountant is een ander voorbeeld van een archetypisch beroep (net als de trader) dat redelijk "constant" is gebleven door de tijd; in beide gevallen gaat alles sneller, of in professionele termen: het proces is geoptimaliseerd door gebruik van technologie. Er zijn nieuwe technieken en methoden en informatievoorziening speelt binnen bedrijfsvoering een grotere rol, maar het belangrijkste werk van de account gebeurt nog grotendeels achteraf. Deze kan bijsturen en adviseren, maar hij voegt weinig toe aan het primaire proces. Terwijl de ondernemer voor in de winkel staat, helpt de boekhouder mee achter gesloten deuren en dus voor de klant onzichtbaar.

De accountant maakt een overzicht van de business van iemand anders (bv van een ondernemer of ZZP’er) en geeft advies over mogelijke wijzigingen. Door het boeken van activiteiten kan hij het overzicht in nuance bijstellen. Daarbij fungeert de accountant vooral ook als bemiddelaar tussen de business van de ondernemer of professional en de regels in de wet die door de  overheid gedefinieerd zijn.

Moet of mag de accountant creatief zijn? En waarom roept “creatief boekhouden” vaak negatief associaties op?

Natuurlijk mag de accountant creatief zijn maar puur op zijn gebied. Hij hoort de wet – het fiscale recht – te kennen om creatieve oplossingen te vinden om zo zijn bemiddeling tussen wet en jaarrekening optimaal te produceren. Echter creativiteit is begrensd doordat hij niet iets mag toevoegen dat er niet was. In die zin is de accountant niet creatief, puur door zijn productieve rol.

De tegenhanger van creativiteit in deze context is: zorgvuldigheid; hoe creatiever de oplossing, hoe groter de kans dat deze niet rechtmatig is. De bemiddelende rol tussen fiscaal recht en bedrijfseconomie begrenst dus deze rol qua organisatiestijl. als het gaat om productiviteit dan past zorg en zorgvuldigheid bij dienstbaarheid, creativiteit hoort eerder bij echte productie thuis.

Naast dat de accountant als vertaler optreedt, kan hij ook zijn ervaring inbrengen waar hij de controle over een (jaar)rekening kan vergelijken met andere bedrijven. Hij (de accountant, niet de boekhouder) treedt als adviseur op om te ondernemer te laten zien waar de kracht van zijn business zitten; hij zal de ondernemer adviseren om zich toe te leggen op die activiteiten die hogere marges meebrengen.

Met de komst van de Balanced Score Card (BSC) is de rol van de accountant veel meer proactief geworden. Ook bij project wordt deze (controller) gevraagd om een kosten-baten-analyse te beoordelen.

Een voorbeeld van een vacatures op dit gebied is de volgende:
Themacontroller.
Wij zoeken een themacontroller (=buisiness controller) die verantwoordelijk is voor de control, in de brede zijn van het woord, van het thema Diagnostiek en Advies. Als expert, adviseur en toezichthouder staat de themacontroller het thema bij in haar functioneren en strategische ontwikkeling. Hij/zij verbindt zich met hart en ziel aan ‘zijn’ thema en heeft affiniteit met de primaire processen.
...
Geschikte kandidaten voor de functie van themacontroller zijn enthousiast, energiek, zorgvuldig, deskundig en betrouwbaar. Zij hebben een helikopterview en zijn tevens alert op de details. Voor de realisatie van de doelstellingen worden operationele werkzaamheden wanneer noodzakelijk uitgevoerd. Goed analytisch vermogen en abstractieniveau zijn noodzakelijk.

Vaak heeft de accountant een adviserende rol, zoals in de rol van de financiƫle consulent:
Wat betekent deze functie concreet?
•         Als Financial Consultant los je adhoc accounting en controlling issues op bij onze toonaangevende opdrachtgevers.
•         Je zet jouw kennis in bij projecten zoals herstructureringen, verandertrajecten of AO/IC opdrachten bij onze opdrachtgevers.
•         Opdrachten die jou uitdagen om jezelf continu te blijven ontwikkelen.
•         Dit doe je vanuit een vast dienstverband bij Control, op opdrachten met een gemiddelde looptijd van zes maanden.
Wat verwachten wij van jou?
•         Echtheid: met beide benen op de grond, je weet je aan te passen aan verschillende omgevingen en bent contactueel vaardig.
•         Gedrevenheid: je initieert je eigen ontwikkeling en je toont initiatief.
•         Betrokkenheid: je wilt de verwachtingen van de opdrachtgever overtreffen.
 (Bron: Control).

Een goed voorbeeld in het echt leven vond ik in een vacaturebeschrijving. Een voorbeeld dat meer organisaties zouden mogen volgen (qua duidelijkheid):


Jongeriuslab zoekt een studio assistent met boekhoud ervaring voor de design studio ...
profiel:
- ervaring met boekhouding
- basis kennis van de Nederlandse taal
- zeer goede beheersing van Engels, goede beheersing van Duits
- affiniteit met kunst/ cultuur/ design
- oplossingsgericht en zelfstandig
taken:
- boekhouding
- oplossen van dagelijkse zaken zoals email en telefoon beantwoorden, pakketjes versturen,
inkopen doen, etc.
...
Er is geen doorgroei mogelijkheid naar een creatieve functie, we zoeken iemand die geen
artistieke ambitie heeft.

In bovenstaand voorbeeld is de organisatie vrij duidelijk over de rol en de mogelijkheden voor doorgroei. Het laat hier duidelijk zien dat een boekhouder niet tot de club van creatieve designers zal worden toegelaten. Ook de professional (boekhouder) zal zich moeten afvragen hoe hij zijn carrierepad nu precies ziet. Het feit dat het bedrijf expliciet dit voorbeeld stelt (scheiding tussen boekhouders en designers) laat zien dat de wens tot een dergelijke overstap toch vaker voorkomt. Vanuit de professional is het niet geloofwaardig; je bent of boekhouder of je hebt creatieve ambities…

Als laatste komt de rol van de accountant natuurlijk meer en minder expliciet voor binnen de organisatorische setting. Iedereen van ons moet af zich af en toe als accountant naar vraagstukken kijken. Een bekend voorbeeld is de situatie rondom de kosten-baten-analyse, het is dan een kunst om niet naar het antwoord toe te werken, maar echt als accountant naar de business case te turen; onafhankelijk en objectief.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?