Productiviteitsprofiel van een diplomaat (2)

Waarom kan een specialist beter geen diplomatieke rol vervullen?

In de vorige schets staat de productieve rol van de diplomaat aangestipt. In termen van productiviteit is de diplomaat bezig met: het onderhouden van contacten (verkoop), de bemiddeling bij conflicten (intermediair) en het bieden van hulp op hoog niveau (support). Dit is nagenoeg tegengesteld aan de productieve rol van een specialist. Een medisch specialist onderhoudt wel contacten met een patiënt, maar minimaal, zij biedt ook geen support aan anderen specialisten, of in ieder geval ook minimaal, en bemiddeling is ook niet waar de specialist primair voor ingezet wordt. de specialist opereert wel en dan op een zeer smal kennisgebied.

Precies tegenovergesteld aan de diplomaat dus. Deze laatste mag nog één productieve rol niet vervullen en dat is die van de rechter: een diplomaat oordeelt niet.

Voor het volledige productiviteitsprofiel is de productieve rolverdeling de basis, waarna de stijl de factor is die zorgt voor een coherent geheel; naast het "wat" ook het "hoe."

Qua stijl is de diplomaat wars van techniek: de diplomatieke rol is er geen die zich inzet voor innovatie en vernieuwing zoals je die vindt bij de ingenieur, de onderzoeker of ook de medisch specialist.
Het betekent overigens niet dat de diplomaat (als rol in het bedrijfsleven) per sé conservatief zal zijn. Je kan bemiddelaars hebben die juist op technologisch gebied opereren, maar of dit diplomatieke rollen zijn is maar de vraag. Dit zijn meer lobbyisten, die diplomatiek lijken te handelen, maar in essentie vertegenwoordigers zijn.
We zien de archetypische diplomaat vaak met een sigaar in de hand in een leunstoel, maar dat beeld is stereotyperend.
De essentie qua stijl is wel dat het bij diplomatie gaat op een coöperatieve stijl in tegenstelling tot een competitieve houding. En daar past de tegenstelling specialist - versus - generalist perfect bij. De specialist zoals de medisch specialist is per definitie een competitieve rol: als arts specialiseer je je op een smal gebied zoals de KNO-arts en op dat gebied is deze "de alleenheerser." Teamwerk tussen artsen gebeurt vooral op deelgebieden waar ziektes elkaar overlappen. Artsen kunnen wel samenwerken, maar moeten op hun eigen gebied competitief handelen. Neem twee KNO-artsen en je creëert organisatorisch gezien een (competitief) probleem.

De generalist - in dit geval de diplomaat - heeft kennis van economie, weet iets van recht en iets van cultuur maar is op geen van deze gebieden een expert. Zou hij expert zijn als econoom dan wil hij zijn mening verdedigen t.o.v. andere economen t.o.v. bepaalde stellingen. De diplomaat heeft in die zin niets te verdedigen.
Het is een van de productieve rollen waar het stijl element misschien wel sterker is dan de productieve rol. Zijn kennis valt niet op. Maar is er wel, hetgeen te merken is in zijn of haar manier van communiceren.

--
2017/02/productiviteitsprofiel-van-een-diplomaat

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?