Jaarverslag 2016: Van Lanschot

De veertien jaarverslag die ik nu heb doorgenomen geven stuk voor stuk voorbeelden van prachtige bedrijfsarchitectuur. Voor elk van die bedrijven mogen medewerkers trots zijn dat ze er werken, omdat het bedrijf op een bepaalde manier uniek is.
Zo ook Van Lanschot. En wat bij dit verslag opvalt is dat er in feite niets op aan te merken is. Het belangrijkste criterium voor een geslaagde bedrijfsarchitectuur is dat deze geloofwaardig is, net zoals een gebouw betrouwbaar moet zijn; over een brug moet je kunnen lopen, zonder bang te zijn dat deze instort.
Toch dacht ik toen ik bij blz 55 van dit verslag aankwam, "hé, dit klopt niet." Maar wanneer je naar het geheel kijkt klopt het natuurlijk wel. Het past bij het bedrijf. Het gaat in dit geval om de trainingen (the ‘Balanced Leadership’ package) die Van Lanschot voor hun hoger management geeft, die worden verzorgd door the Comenius training programme. De organisatie daarvan is comeniusleergang.nl.

Van Lanschot bankiers opereert op vier functionele gebieden: Private Banking, Evi, Asset Management en Merchant Banking. Evi is daarbij de online omgeving die deels andere functies omvat.

Private banking (19 miljard aan assets) kent een target group benadering: Services provided by specialist teams to clearly defined target groups – entrepreneurs, family businesses, high net-worth individuals, business professionals and executives, healthcare professionals, and foundations and associations.
Bij Business professionals moet je denken aan ... are partners at accountancy, law and consultancy firms, while executives sit on the management and supervisory boards of listed Dutch companies. We currently serve at least half the partners at the Big Four accountancy firms, around a third of the partners at the major international law offices, and about a quarter of management and supervisory board members at listed companies.

EVI is de (online) Avatar van Van Lanschot Kempen zoals het bedrijf vanaf nu gaat heten. Evi is een meesterlijke uitvinding, niet de online applicatie, maar het menselijke gezicht in een wereld die straks door robot wordt gedomineerd. Evi is een vrouw! EVI biedt een lagere barrière voor hoogwaardige diensten, zoals de instapmiljonair. Evi helps Van Lanschot retain both today’s high net-worth individuals and those of tomorrow. Qua omvang (0,8 miljard) stelt Evi niks voor t.o.v. het totaal van Beheerd vermogen, en dus is Evi ook geen enkele bedreiging voor een mogelijke kannibalisatie van de mainstream business. Maar wacht tot Evi volwassen wordt, ...

Assetmanagement - de derde tak van sport - heeft ca. 38 miljard euro onder beheer. Het totale vermogen van VLK is rond de 60 miljard en genereert 80 miljoen aan commissie-inkomsten. Commissie is overigens de belangrijkste vorm van inkomsten van de groep (244 miljoen van totaal ca. 525 miljoen, netto renteopbrengsten zijn 200 miljoen).

Het gemiddelde salaris ligt rond de 140,000 Euro bruto / kosten werkgever (247,400 miljoen / 1764 medewerkers).

De laatste tak is Merchant Banking, hier biedt de bank o.a. corporate finance, zoals de plaatsing en uitgifte van onderhandse- en obligatieleningen.

Het hoofdstuk The people behind: Van Lanschot Kempen gaat in op de organisatie, en heeft als ondertitel: Strengthening what’s shared, preserving what’s unique. Dit gaat in op de onderdelen en dat het geheel meer is dan de som van deze delen. Onlangs heeft het management een reorganisatie doorgevoerd; We merged our corporate and support departments last year, aligned workflows and processes more effectively with one another and harmonised our employment conditions for these departments. We now have a single remuneration policy and onboarding process for new employees. As well as integrating our recruitment and appointment policy, we have developed a common screening process for new employees.

Over het thema organisatiecultuur is in het verslag nauwelijks iets te vinden. Terwijl hier juist zo veel over te zeggen is. De nieuwe naam van Van Lanschot is Van Lanschot Kempen. Kempen is de vermogensbeheerder, van Lanschot de bank. In het verslag staat dat vermogensbehoud de aller belangrijkste functie is, dus dan zou je denken dat de nieuwe naam Kempen Van Lanschot zou gaan heten: eerst het vermogensbeheer/behoud, dan bankieren. Logisch (de alfabetische sortering net zoals ABN AMRO eerst AB. dan AM.. en niet AMRO ABN), maar dat kan natuurlijk niet! Toch zal dit cultuurverschil te merken zijn binnen de groep.

Wat me verder opviel was het eerder genoemde trainingsprogramma voor hoger management, dat wordt gefaciliteerd door Comeniusleergang. het ingangsniveau voor die academie is WO. De sprekers op die academie zijn nagenoeg allen hoogleraren - theoretici -  (https://comeniusleergang.nl/sprekers), terwijl de targetgroep bestaat uit bovengenoemde professionals, waaronder business professionals en ondernemers. Wanneer je dan je management- en verkooporganisatie opleidt met nadruk op extra academische vorming dan ga je voorbij een andere vaardigheden. In eerste instantie leek me dat niet geheel passend. Maar de Comensius-opleiding (verbonden aan de universiteit van Groningen) moet je in dit geval niet alleen als opleidingsinstituut zien maar ook als netwerkorganisatie. het geeft status aan die past bij Van Lanschot Kempen. Het is die status die ook de verbinding legt naar haar klanten. De elite. Daarmee onderscheid van Lanschot zich van andere private bankers.
SWOT analyse

Al met al en mooi bedrijf.

--
2011/02/van-lanschot-verandert


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?