Jaarverslag 2016: Ordina

Het jaar 2015 was nog een tegenvallend jaar voor Ordina waar ze moest aanpassen aan wijzigende marktcondities, vooral de publieke sector kromp.  Het jaarverslag over 2016 klinkt veel positiever.

Ordina is een IT services provider in de Benelux voor meer dan 40 jaar. 75% van de medewerkers zit in Nederland, 25% in Belgiƫ en Luxemburg.
Ordina is actief in de publieke, financial services, Industrie en (beperkt aanwezig in) de healthcare market. Ze werkt onder vier merken: Ordina, Clockwork, VisionWorks en SourcePower.

Partnerships zijn belangrijk in haar markt vooral ook door de beperkte schaal die Ordina kan bieden, partners zijn o.a. Microsoft, Oracle, SAP, Salesforce, BMC, AxyWare, Quli, T-Systems en Hippo.

Het management verandert, de CEO neemt afscheid in april en de CFO (in dienst bij Ordina sinds 2013) nam het stokje over haar voorganger in eind 2016, waardoor er in de top heel wat wijzigingen zijn opgetreden. De ex-ceo Breedveld werd destijds in 2011 aangenomen om een nieuwe strategie neer te zetten.
The Executive Committee (ExCo) is responsible for the  day-to-day, operational management of Ordina. The ExCo consists of the members of the Management Board, the director of  Delivery, the director of Sales, the director Belgium/Luxembourg and the HRM director. The director of  the Innovation cluster and the commercial director Belgium are regular guests in the Executive Committee.

De business in 2015 bestond uit de volgende business models: Consulting, Professional Services, Application Management en Outsourcing & Projects. In 2016 is er een nieuw innovation cluster. Daarnaast is er een hergroepering van diensten onder de naam delivery (Professional services, application management en consulting) en commerce en daarnaast bestaat er de staff-afdeling.  Het nieuwe innovation cluster is een incubator voor conceptualisatie van nieuwe ideeĆ«n en toepassingen zoals  SMART Technologies en heeft in 2016 ca. 10% van de omzet in Nederland.

Professional services, application management and  consulting are closely interrelated. Soms kan een vraag uit het consultancy-veld leiden tot professional services of application management.

Professional service bestaat uit designs, builds and tests applications for our clients, both in the form of out-of-the-box solutions and tailor-made solutions. Application Management activities are geared at renewal, continued development and maintenance of IT applications,  (cloud) infrastructure and workspaces, on the basis of long-term contracts.

Er is de nodige aandacht in het verslag voor de medewerkers,  een academy, innovative learning, een young professional program, management development program. En zelfs een vitality program dat gebracht wordt onder het motto: voorkomen is beter dan genezen m.b.v. fysiotherapeuten en psychologen die de professionals kunnen bijstaan.

Het gemiddelde salaris ligt rond de 87,000 euro (personal expenses 228 miljoen / 2700 medewerkers), voor direct medewerker zal dit lager voor indirect wat hoger liggen. De relatie direct / indirecte medewerker = 12% / 88% (307 /2382 directe medewerkers).

Er is een Employer branding campaign #JeBentWatJeBijdraagt In a volatile employment market marked by an ever growing shortage of IT talents, in 2016 zijn 502 new professionals aangenomen. Ook is er aandacht voor gelijkheid. “Women and technology” ... relatively few women are employed in the field. The proportion of women in the IT sector (10% in the overall sector, but 18% at Ordina). Wel zijn vrouwen met 25% relatief oververtegenwoordigd in het management.

Er is weinig informatie over cultuur, naast de typische actuele hoofdstukken over inclusivity en diversity. Er zijn geen kernwaarden. Er is ook geen informatie over een peer group.

De vier interviews met professionals geven inzicht in wat details rond de business en de actualiteit. Er is een Ondernemingsraad (OR) en een hoofdstuk over Integriteit.

Als strategie wil Ordina een digitale wereld bouwen om mensen vooruit te helpen: IT for people.  Als visie hanteert het de - Humanisation of IT (We call this merging of human needs and technology the  ‘humanisation of IT’.) de afstand tussen mens en technologie neemt af. Business themas zijn o.a. adapatability,en een versnelling van de verandering die door Innovative strength, Intuitive technology, Robust and Secure als speerpunten aangepakt wordt.

Als bedrijfsdoelen gelden het verbeteren van opbrengst en winst, de groei door focus op klanten (zowel bestaande als via acquisities) in de Benelux, door het leveren van hoge kwaliteit diensten, een hoge NPS en een hoge medewerkersbetrokkenheid. Ook het hoofdstuk CSR gaat uitgebreid in op nieuwe uitdagingen op dat vlak van duurzaamheid.

De omzet per market:
Publieke overheid, ca. 36% (The digital government and the human dimension,  digital agenda, digitisation where it is possible, and human contact where necessary.)
Finance, ca. 30%, Industry, ca. 28%, Healthcare, ca. 5%

Voor de overheidssector ziet Ordina een nieuwe manier van werken en dat er vergrijzing optreedt en dat om verjonging vraagt. Bij Finance is het marktveld blijvend veranderd door de komst van FinTech bedrijven, kleine bedrijven die oplossingen bieden zonder de logge structuur van de grote spelers.  … We will see  the emergence of a platform with the bank or insurer at the centre, surrounded by a group of FinTech companies, each offering a specific specialised product. This will  result in a greater range of products and improved services for customers. Ordina can help in this process,  by playing a connecting role.
Bij Industry wordt de afstand tussen consument, producent en partners in de supplychain verkleind.
Healthcare heeft te maken met een transitie die een geintegreerde benadering vraag en het leveren van diensten als aparte silos niet meer werkt.

Qua innovatie ziet Ordina zich steeds meer als Strategic IT partner. Het hoofd Strategy van clockwork, vindt dat innovatie sneller moet, IT is geen struikelblok meer, alles is mogelijk! The technology is there. The main question now is how do I make them applicable as quickly as possible. Als voorbeeld wordt BUNQ genomen in de Financiƫle wereld. Hij gaat niet in op blockchain en hoe die technolgie de Finance markt gaat veranderen..

Ordina faciliteert de jaarlijkse innovatie dagen die ondersteuning geven en zo de versnelling van veranderingen kunnen bereiken als ook advies op het persoonlijk vlak hoe om met veranderingen om te gaan. Zo is er een spreker die ingaat op het succes van veranderingen in kleine stappen t.o.v. de all in one aanpak omdat deze laatste tactiek op veel meer weerstand kan rekenen in een zgn valley of death. Inspirerend. De volgende stap is om de theorie in praktijk te brengen.

Er zijn twee nieuwe strategische risicofactoren. De bestaande S1 Sensitivity to economic cycles, S2 Ordina’s relative scale blijven, nieuw zijn:
S3 Consequences of threats or acts of terror (new)
S4 Rise of small, specialist companies (new)
De gevoeligheid voor economische cycli wil ze verminderen, terwijl ze de opportunity hiervan wil houden.
Het is dus onder andere de S3, die Ordina in 2015 bewust heeft gemaakt van het veranderende speelveld.

Het grootste probleem voor Ordina qua bedrijfsarchitectuur lijkt mij - is haar schaal: ze is een te kleine speler voor de grote partijen, en te groot (en dus te duur) voor de nieuwe toetreders, zoals bij de FinTech.

--
2011/05/ordina-kiest-voor-buitenstaander

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?