Productiviteitsprofiel van een diplomaat (1)

Wat is het productiviteitsprofiel van een diplomaat?

Warren Buffett de superinvesteerder vertelde op de tv dat de CEO's van HeinzKraft en Unilever in gesprek waren en dat op een voorstel van de eerste over een bod, deze laatste zei, "maybe." Dat schijnt de hele uitleg geweest te zijn voor de miscommunicatie van het bod op het laatstgenoemde bedrijf.

Op de carrière site Intermediair,staat één voorbeeld van wat een diplomaat doet:

Hoe word je diplomaat? ‘Een diplomaat moet de Nederlandse nationaliteit hebben en een academische opleiding hebben afgerond, welke maakt niet uit. Veel sollicitanten zijn historicus, econoom, jurist, politicoloog, of hebben internationale betrekkingen gestudeerd. Ook Sinologen, Arabisten, Slavisten, milieukundigen en mensen met een studie in water, energie of ontwikkelingsstudies zijn zeer welkom. Voor de selectie moet je zes fasen doorstaan. Je brief moet erdoor komen, je krijgt een assessment via het internet, dan een sollicitatiegesprek, een taaltest, opnieuw een assessment en een gesprek met de adviescommissie aanstellingen.

Moet een diplomaat diplomatiek zijn? ‘Ja, en daar komt meer bij kijken dan je denkt bij die term. Een diplomaat moet een goede sociale antenne hebben, communicatief sterk zijn, gevoel hebben voor andere culturen, kunnen overtuigen, flexibel zijn, goed kunnen samenwerken en een brede, internationale oriëntatie hebben. Buitenlandse Zaken zoekt geen specialisten, maar generalisten.' intermediair.nl/carriere/een-baan-vinden/beroepen-functies/diplomaat

Er zijn natuurlijk vele gradaties en het begrip senioriteit is bijzonder toepasbaar op deze functie: hoe meer ervaring hoe beter. De Noorse onderhandelaren voor de vrede zijn m.i. een goed voorbeeld hiervoor. Je onderhandelt de eerste keer voor de vrede en dat gaat fout, en met de ervaring wordt je beter. Of je komt er achter dat het vak niets voor je is. Die strenge selectie bij de overheid heeft er mee te maken dat er een ingangsniveau moet zijn. "Het maakt niet uit wat je gestudeerd hebt," schrijft het meisje hierboven, maar juist het bredere curriculum is van belang.

"Buitenlandse zaken zoekt geen specialist, maar een generalist."
Van alle sluitingen van consulaten over de wereld, blijven de honoraire consuls bestaan. Dus diplomaten blijven nodig.

Hoe valt de diplomaat te typeren? Is er iets wat hij of zij speciaal goed moet doen of is er iets dat hij juist moet laten?

"... sociale antenne, communicatief sterk, gevoel voor andere culturen,..."

Warren Buffett: wanneer een diplomaat zegt "Maybe," dan is het "NO," Zegt hij "YES," dan is het "Maybe," en zegt hij "NO," dan is het geen diplomaat!

Een betere typering van een diplomaat kan je denk ik niet geven. De Britse cultuur die volgens Buffett bij Unilever heerst is een cultuur van nuance. Het Engelse Yes, is voor Nederlanders al moeilijk te ontcijferen, maar de ervaring leert dat JA niet automatisch betekent dat alles in orde is.

Van de vier productieve rollen is er maar één waar de diplomaat zich afzijdig van moet houden. En dat is - productie - en concreet het ventileren van een mening. De diplomaat zal voor zichzelf misschien een producent van kennis mogen zijn, maar hij mag deze kennis niet etaleren, en zeker niet als het gaat om politiek. Een dergelijk profiel staat dan bijna haaks op dat van een specialist, die er van leeft om meningen en stellingen te poneren, zoals  een arts (u heeft een infectie daar moeten we wat aan doen), een ingenieur (dit systeem werkt niet goed, pas het aan!),  etc, etc.

--
2016/09/olie-en-vrede

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?