Stout(moedig) en voorzichtig

Wanneer je het internet afzoekt op de termen bold and cautious, dan kom je al snel op het boek terecht, the art of money getting. Bold and Cautious is een stelregel van een van de Rothschilds (Victor?), die het gebruikte voor zijn investeringsbusiness. Bankiers opereren cautious, maar in de investeringsbusiness moet je soms ook stoutmoedig zijn. Of zoals de bankier zegt be cautious and bold.
Dit komt naar voren in het hoofdstuk "depend on your own personal exertions." Leun op je eigen inspanning of kracht. "Het lijkt een paradoxale tegenspraak, maar dat is het niet, er schuilt een grote waarheid in... je moet met voorzichtigheid je eigen plannen uitwerken, maar je hebt moed nodig om ze uit te voeren."

Voorzichtigheid. Gracian heeft er een hele almanak aan gewijd. De kunst van de prudentie. Dat schreef hij in de context van de hoofse verhandelingen, iets wat we nu misschien politiek noemen, hoe je het beste je doel kan bereiken in een omgeving waar iedereen een eigen agenda heeft.

Wees voorzichtig is wat iedere ouder aan een kind meegeeft, dat kind dat vervolgens de straat op gaat zonder het toeziend oog van deze ouder en zijn gang gaat. Je voelt je vrij als kind en doet wat je wil. Je bent nog niet vastgebonden door een netwerk van regels die pas op iets latere leeftijd in werking treden. Van een kind kan je meestal niet zeggen dat deze voorzichtig te werk gaat. Het kind speelt nog teveel.

Pas wanneer je op de hoogte bent van de gevaren in het leven en van ervaringen, wordt je voorzichtiger.
Bij voorzichtigheid - in ideologische termen -  gaat het om aandacht en oplettendheid en dat zijn zaken waar het verstand het meeste grip op heeft. (De afleidingen komen gevoelsmatig). Behoedzaam gaat hij te werk.
Moedig is ook wel een bekend fenomeen. Moed bouw je op. De eerste keer durf je dit, de volgende keer durf je een stap verder te gaan.

Stoutmoedigheid, wat ik als beste vertaling vond van bold, gaat niet puur om moed, maar ook om gehoorzamen. Als je moeder zegt dat je iets niet moet doen, omdat het gevaarlijk is, dan doe je het juist. Stoutmoedigheid is als de psychologische boom in het culturele bos. Wanneer de regel is dat je Dit niet moet doen, want dat leidt tot Die problemen, dan is stoutmoedigheid daar een aanval op. Je moet lak hebben aan wat anderen zeggen en denken, maar ZELF doen.

--
In de financiƫle wereld speelt het fenomeen risico een grote rol bij banken die niet enkel een consumptieve en pure nutsfunctie vervullen, maar ook hun business uitbreiden naar de meer risico-volle investment banking activiteiten. Diverse juridische wetgevingen zoals de Glass Steagall act in 1933 en de Volcker-rule binnen de Dodd-Frank act die Obama heeft heringevoerd spelen hier op in.
Een gewone bank zou je kunnen zeggen opereert voorzichtig, een investeringsbank opereert daarentegen veel meer onder een stoutmoedig principe. Maar ook als je hoort en leest over woekerpolissen en andere uitwassen kan het zomaar zijn dat de financiƫle instelling stoutmoedig gehandeld heeft.

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?