Waar sta jij als het gaat om theorie versus praktijk?

Waar sta jij als het gaat om het verschil tussen theorie versus praktijk? Waar ligt dan je voorkeur?

Het zelfstandig naamwoord praktijk komt op wikipedia voor, maar dan in het woordenboek (wiktionary)). Het is of de ruimte voor de professional zoals een fysiotherapeut of een advocaat, of een gewoonte of een manier van doen. Je zou hier het idee van een ambt aan toe kunnen voegen, waarin de handeling als een vaste bezigheid als instituut in de dagelijkse structuur zichtbaar wordt.

Over theorie schrijf hetzelfde woordenboek dat het een model of uitspraak is over waarnemingen in de empirie. Het eerst genoemde voorbeeld van praktijk maakt een aardige brug naar de theorie of de verschillen tussen theorie en praktijk:
  • hoe dingen werkelijk gaan, soms in tegenstelling tot hoe zaken in theorie zouden moeten functioneren (bron: wiktionary.org)
Het verschil tussen theorie en praktijk heeft ook een filosofische kant, de existentiële praktijk waarin de dingen bestaan en echt zijn, staat tegenover het niet bestaande. Je zou het L'Être et le Néant van Sartre kunnen zien in deze tegenstelling tussen praktijk en theorie, als ook het to be or not to be van Shakespeare.

Het begrip "pragmatisch" sluit aan op de praktijk, waarin oplossingen nuttig zijn en werkelijk zinvol. Het gaat dan om de praktijk als middel voor een bepaald doel.

Theorie zou je als een universeel concept kunnen zien. Praktijk is veel meer cultuurgebonden. Praktische problemen zijn vaak cultuurproblemen. Problemen die optreden door het vele gebruik. In en over theorie kan iemand zelfstandig nadenken, voor de praktijk is hij veel meer afhankelijk van een groep; op het moment dat één persoon een praktijkoplossing invult wordt deze massaal overgenomen.

Binnen organisaties lijkt er ook een verschil te bestaan tussen professionals die dichter bij de theorie staan en anderen die meer met de praktijk van alledag te maken hebben; de eerste bedenken b.v. een kwaliteitsprocedure, of ontwerpen een proces, de laatsten zijn veel meer operationeel  bezig.

Ondernemers zijn typisch op de praktijk gericht. Het is voor veel ondernemers zelfs stoer om hun opleiding niet af te maken, of - zoals de autodidact - gewoon niet te beginnen, en "gaande weg wel de theorie leren wanneer de tijd erom vraagt."
Tegenover de ondernemer staat de theoreticus, de hoogleraar of beginnend academicus die zich wil specialiseren via een promotie.

Wanneer je dit leest en hier zo over de verschillen nadenkt, aan welke kant zie je jezelf dan staan, meer aan de theoretische zijde of aan de praktische kant?

--
Andere vragen m.b.t. theorie en praktijk:
- Is geneeskunde een praktijkopleiding of een theoretische studie? waar zit het onderscheid tussen theorie en de praktijk?
- Het verschil tussen de meer praktische opleidingen (HBO) en de meer theoretische opleidingen (WO)
- Moet / mag een hoogleraar wel praktisch bijklussen in het bedrijfsleven en hoe beïnvloed die usance zijn theoretische vaardigheden?
- Kan de theorie wel zonder de praktijk? En andersom?

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?