Veranderingen Nutreco

Na groei komt verandering.

Nutreco heeft afgelopen jaar heel wat veranderingen ondergaan. Dat is op te maken aan de hand van het jaarslag over 2011 dat al gepubliseerd is. Het percentage managers is gegroeid van ca. 7 naar 10%.
De aanstaande verandering is dat de CEO Wout Dekker afscheid neemt als CEO en deze positie overdraagt aan de Noor Knut Nesse. In een interview vertelde de vertrekkend CEO dat de nieuwe man relevante ervaring heeft waaronder soortgelijke werkervaring als hijzelf, namelijk in China en Chile. De Noor geeft nu nog leiding aan de Agua Culture unit. Hier zie je dat bij Nutreco oorspronkelijk business en geografie sterk gerelateerd zijn: Noorwegen heeft voornamelijk agua culture als focus.

Nutreco heeft vijf operating segments: Premix and Feed Specialties Fish Feed Animal Nutrition Canada Compound Feed Europe Meat and Other.
Deze segmenten worden vervolgens door twee business units aangestuurd: Agua Culture en Animal Nutrition.

Binnen deze scheiding zijn diverse kleinere units te vinden die grotendeels geografisch dan wel als aparte organisatie worden aangestuurd en onder de oorspronkelijke merknaam (Trouw, Hendrix, Agua Gen, Skretting, Moore-clark, etc, etc). Deze diversiteit is naar de klant toe effectief, maar intern binnen de organisatie leidt het tot eiland-management: iedere organisatie (kantoor) heeft zijn systemen, standaarden, functieprofielen en dergelijke. Integratie is dus noodzakelijk.
In 2010 is er een start gemaakt met een uniforme werkwijze en deze wordt nu via het Unite Programme organisatiebreed uitgerold of geimplementeerd. zodoende moet Nutreco een "high performance organization" worden met een aligment tussen business processen en systemen.

Qua business management en corporate staff zijn de veranderingen ook zichtbaar:
- Director R & D and Technology Transfer Canada (2010) - werd - R & D Director Animal nutrition (2011)
- Director R & D & Quality Affairs (2010) - werd - R & D Director Animal nutrition (2011)

Nieuw binnen business management zijn de rollen:
- Application solution Center Director
- Procurement Director Aquaculture
- Procurement Director Animal nutrition
- Strategic Marketing Director Aquaculture

Bij Corporate Staff zijn er ook drie nieuwe posities:
- Corporate Manager Pensions
- Unite programme manager
- Group Internal Audit

Daarnaast is er bij CS ook de rol: Chief Procurement Director, naast de Procurement directors in de business. Daar wordt duidelijk dat o.a. de inkoopprocessen nog niet geheel gestandaardiseerd zijn.

Qua cultuur heeft Nutreco wel een duidelijk business imago, maar een sterke interne cultuur heeft het bedrijf nog niet ontwikkeld. Waarschijnlijk komt het binnenkort met een kernwaarde programma. Ook is het bedrijf qua werknemers op LinkedIn ondervertegenwoordigd. Op dit moment staan er van de ca. 9500 medewerkers, 603 professionals geregistreerd. Daarnaast is er een unit Nutreco Canada en Brazilië op de recruitmentsite en figureren de organisaties Trouw en Skretting apart

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?