Spanje pakt corruptie aan. (Wie zou dat moeten doen?)

Spanje pakt de corruptie aan en dit keer niet manaña. Dit weekend begon het proces rond Iñaki Urdangarin, die verdacht is van steekpenningen, belastingontduiking en dat soort zaken. Echt nieuws is het niet in Spanje, want fraude en corruptiezaken horen er een beetje bij. Wat misschien nog uniek is, dat deze persoon een grote bekendheid geniet. In de kerstrede van december 2011 toen de Spaanse Koning Juan Carlos en de diverse media al op de hoogte waren van de mogelijke fraude van Iñaki, zei deze dat iedereen gelijke behandeling zou krijgen; "voor justitie is iedereen gelijk." Dus ook voor Iñaki die als ex-tophandballer getrouwd met "infanta" Cristina lid geworden is van de koninklijke familie geldt de rechtspraak zoals voor de gewone burger.

Zelf meent de ondernemer en medeeigenaar van het instituut Noos dat de schuld van de fraude en belastingontduiking volledig bij zijn partner ligt; Diego Torres. Ludiek verzon iemand vervolgens deze stelling: Iñaki offert de Toren (Torres) op om de Koning te sparen (sacrifar la torre para salvar el Rey). In Spanje kunnen ze er wel om lachen.

De terugkerende fraude en corruptie houdt de gelederen wel bezig. In een recent onderzoek over het succes van ondernemers in Spanje schrijft (bron op dit moment onbekend) dat in de afgelopen vier decennia de waarde van een idee sterk ondergeschikt is aan de waarde van connecties - de mytische "Enchufes" - bij de Spaanse overheid (*).

Ondertussen is de nieuwe president Rajoy hard bezig om het imago van Spanje te verbeteren. De president van de Spaanse bank BBVA - González -  meent zelfs dat de situatie in Spanje de afgelopen periode onder Rajoy al sterk verbeterd is. Hij vergeet te vermelden dat Rajoy natuurlijk ook corrupt  niet helemaal zuiver is: Het is geen Berlusconi, maar volgens mij zeker niet onschuldig. Zijn eerste actie als president van de regering was om te communiceren dat de staatsschuld die de vorige regering had achtergelaten VEEL hoger uitgevallen was dan eerder door de PSOE was vermeld. Dit is een typische mechanisme om af te rekenen met een voorganger door deze zwart te maken. In het bedrijfsleven gebeurt hetzelfde om zo de vorige leider in diskrediet te brengen waardoor de eigen inbreng positiever uitkomt. Maar dat is dus pure marketing. Toegegeven dit feit is moeilijk te bewijzen en dus specultief.

Een van DE nieuwe maatregelen van de regering is het ontslagrecht te modificeren waardoor het ontslaan van werknemers financieel geen probleem meer oplevert. Maar weldenkende mensen of diegenen die een beetje begrijpen hoe een cultuur werkt, zullen begrijpen dat dit weinig effect heeft. De grote groep werklozen zal zeker nu in deze slechte tijden extra hard werken. Ontslaan is helemaal niet nodig. Wat ontbreekt in Spanje. Wat chronisch ontbreekt is vertrouwen.

Terug naar de president van de op een-na-grootste bank BBVA in Spanje, González. Die is ongetwijfeld niet corrrupt. Maar hij heeft wel onlangs de statuten van de bank aan laten passen zodat hij als president aan kan blijven terwijl hij eigenlijk met pensioen moet. Net zoals de inmiddels 81-jarige concurrent Emilio Botín van Santander. Terwijl Spanje verwoest wordt door de inmense jeugdwerkloosheid, blijven de bankdirecteuren regeren tot ver na hun pensioen. Dat is een teken van het ontbreken van vertrouwen en symbolisch voor de enchufe-praktijk. Vertrouwen in de jeugd en ideëen ontbreekt.  (*) - En dit terwijl Banco Santander als motto heeft: de waarde van ideeen (el valor de las ideas).
Maar deze oude bankleiders zijn positief over Rajoy. Iedereen is het wel eens dat de vorige regering Zapatero funest was voor Spanje. Maar weinigen vertellen erbij dat deze regering nauwelijks een meerderheid had en dat de tegenwerking van de huidige regering destructief was. Het feit dat ze nu zo positief zijn op de nieuwe leider die alle krachten in de samenleving, inclusief de 15M indignados heeft ontwapend is veelzeggend. het risico ligt op de loer; want als Spanje toch niet zo positief uit de crisis gaat komen met deze regering wordt de kater des te groter.

In dit klimaat vonden we ook nog een klein bericht dat bijna ondergesneeuwd werd:  Arantxa Sánchez-Vicario, de tennisprof, klaagde onlangs haar ouders aan die al haar vermogen hebben verduisterd.

Al met al denk ik dat de corruptie in Spanje dus niet echt het probleem is. Maar het ontbreken van vertrouwen heeft er natuurlijk alles mee te maken. En dat vertrouwen herstelt de nieuwe regering niet zo snel. Daar is meer voor nodig.

--
Nederlanders kijken logischerwijs met een scheef ook naar deze ontwikkelingen, mede doordat onderstaand bericht van 2 november 2011 nog vers in het geheugen ligt:
'Bedrijven Nederland minst corrupt'. Nederlandse bedrijven maken zich bij het zakendoen in het buitenland het minst schuldig aan omkoping. Samen met Zwitserland staat Nederland op de eerste plaats in een ranglijst met 28 landen van Transparency International, een internationale organisatie die corruptie in kaart brengt. Na Nederland en Zwitserland scoren België, Duitsland en Japan het best. Het slechtst scoren Mexico, Rusland en China. 

--
Of dit, 2 augustus 2012. 'Griekenland is te corrupt voor de euro' (Janne Chaudron, © EPA). 
"Als een land één of meerdere woorden heeft voor corruptie, weet je dat er iets mis is." Dat zegt Griekse econoom Jason Manolopoulos die jaren in Canada heeft gewoond. "In Griekenland hebben we er twee: fakelaki en miza."
Fakelaki betekent letterlijk 'kleine envelop'. Grieken vullen die met geld om ambtenaren, ziekenhuispersoneel en mensen bij de belastingdienst om te kopen... Miza verwijst naar iets groters, zoals een koffer of een bankrekening in het buitenland waar het geld gestald wordt. Want soms past het bedrag dat nodig is om personen om te kopen niet in zo'n kleine envelop.
... "De cultuur van omkoping is moeilijk uit te bannen", zegt Manolopoulos. In zijn ontluisterende boek 'Greece's Odious Debt' doet de econoom uit de doeken waarom de Griekse staat van corruptie aan elkaar hangt. Ook legt hij uit waarom politici het niet voor elkaar krijgen de omkooppraktijken - die het meest voorkomen in het ziekenhuis en bij de belastingdienst - aan te pakken. "Het heeft te maken met onze zwakke instituties. De rechtsstaat werkt in Griekenland bijzonder slecht. Waarom zou je als Griek belasting betalen als niemand het doet en niemand je daarop aanspreekt?"
... Bovendien doen Griekse politici zelf mee aan het corrupte systeem, stelt Manolopoulos. "Alles draait om vriendjespolitiek. In 2009 nam het ministerie van landbouw - vlak voor de verkiezingen - 269 mensen aan. In één weekend. De nieuwe ambtenaren waren allemaal vrienden van de toenmalige minister."
... Onlangs werd bekend dat Griekenland het merendeel van de eerdere bezuinigingsafspraken met de EU niet is nagekomen. Het verbaast Manolopoulos niet. "Griekenland had met zijn zwakke instituties nooit mogen toetreden tot de euro...  

... 1 februari 2013
Naar aanleiding van een Europees onderzoek, "ontvangt" Spanje "een bronze medaille," als het gaat om corruptie in Europa na Griekenland en Italië, aldus La Vanguardia. De politicoloog die aan het woord komt in de krant noemt vooral het misbruik van de politieke partij die aan de macht is en een monopolie krijgt op alle invloedrijke posities die reiken tot aan het gerechtshof toe.

13 februari. Er is inmiddels een nieuw geval van "vermeende" corruptie waar het dagblad ElPais de oorsprong van blootstelde door een kasboek van betalingen openbaar te maken met daarin betalingen van de partij (in dit geval PP - blauw op de kaart (bron: Zerohedge)) aan haar bestuurders waaronder de huidige president Rajoy. Het is echter niet bekend of deze dagboeken authentiek zijn, of dat ze moeten opgevat worden als zwart-makingen en dan waarschijnlijk uit de hoek van de andere politieke partij komen (Rood op de kaart). Deze hele zaak gaat onder de noemer "Bárcenas" door; de naam van de ex-thesaurier van de PP.

--
20 februari. Verandert er dan toch wel wat. "Urdangarin naar de cel, prinses gaat vrijuit," De president krijgt een straf van 6 jaar en drie maanden, vreemd genoeg krijgt de vice-president van deze organisatie (Noos) 8 jaar en 6 maanden, meer dus. De "infanta" gaat vrijuit met enkel een boete, wat iedereen wel verwacht had. "Zij wist van niets"



--
21 sept 2018.
Zes jaar later en met beter begrip van de Spaanse Cultuur (ingegeven door de meest recente ontwikkelingen) kan ik zeggen: Spanje is tot op het bot corrupt.
Dat werd duidelijk in de afgelopen maanden nadat bekend werd dat menig politicus had gesjoemeld met een academische titel; ofwel de politicus had geen titel of - en misschien nog wel erger - de titel was tot stand gekomen door frauduleus handelen van de universiteit (waaronder de CJC en UJC).
De laatste druppel die het Corrupte Spanje doet overlopen is de openbaring van de thesis van Pedro Sanchez - de nu president van de Spaanse regering - die campagne heeft gehouden tegen corruptie en zelf zijn PHD heeft cadeau gekregen, door een vermelding Summum Cum Laude, terwijl zijn proefschrift - los van de gekopieerde teksten die niet tussen haakjes zijn gezet - gewoon een beschrijvend verhaal is over de spaanse diplomatie van de jaren 2000 - 2012 en nergens voldoet aan een academisch onderzoeksniveau.
Zo is het dus gesteld met de fraude in Spanje!

Reacties

Anoniem zei…
Hier wordt de corruptie helemaal niet aangepakt en gebeurt er echt niets met die Urdangerin. Dat laten ze gewoon doodbloeden. Hier duren de rechtszaken tussen de 10 en 10 jaar en de politieke en hogere figuren gaan niet de gevangenis in. Dus beter informeren! Ik zit hier 30 jaar en zie alleen het land elke keer corrupter worden.
Jajajajaj, dat corruptie in Spanje niet echt het probleem is??? Ben je goed geïnformeerd?? Sorry voor mijn Nederlands, ik ben vanuit Barcelona maar nu woon ik sinds 2,5 jaar in Nederland... Het ergste probleem van mijn Spanje is de corruptie in de hogere figuren en klopt, recht is niet eerlijk (helemaal gemanipuleerd door de actuele partij), rechtszaken kan meer dan 15 jaar duren en daarna zijn de crimineel acties niet meer geldig... Wat is er gebeurd met Undargarin? Hij zit nog op de straat hoor!! En wat over prinses Cristina? Was zij blind? Kom op! En wat is er met Rajoy? En met Oriol Puyol? En deze namen zijn gewoon een kleine stukje van wat aan de hand er is... Waarom Nederlands blijf om geld naar Spanje te geven? Spanje is een zwarte gat voor het geld! Waroom doe EU niks tegen deze duidelijk corruptie? Nu er is een nieuwe wet voordat jij tegen politie geen belediging kan maken... Het systeem heeft gewoon éen naam, DICTATUREN!!! Een wat mij meer pijn doet is dat geen Spaans tegen deze situatie zich beweegt... Het is niet normaal en echt triest... Spanje was een goede land, altijd met corruptie, klopt, maar nooit zo zichtbaar en openbare als het nu is hoewel het was een hele mooie land om daar te leven... En nu... helaas niet meer!

Moet ik wat vragen... Heb jou iemand iets betalen om deze artikel te schrijven?
Astor de Wit zei…
Beste Mercedes, bedankt voor je reactie. Ik denk dat je de Nederlandse ironie niet goed heb ontvangen.
je hebt gelijk dat geen enkele Spanjaard - 15M ten spijt - zich hier aan wil branden omdat het hele Spaanse systeem geïnfecteerd is; iedereen heeft wel "een primo" die iets kan regelen. Desondanks sta ik achter wat ik schreef over corruptie versus vertrouwen: de Spanjaard vertrouwt alleen iets dat hij kent en durft niet zelf na te denken. Dat is de legacy van Franco waar zelf nadenken taboe was. Dus vertrouwen ze alleen mensen uit eigen kring. Ik kan er over meepraten want woon hier al 10 jaar (als Guiri).
Veel plezier in Holland.
mmmm, ik ben niet met jou eens... Er is een interessante discussie over... Ik heb in Barcelona voor 27 jaren geleefd. Gelukkig was ik tijdens Franco niet daar maar wel mijn ouders. Franco bestaat niet meer maar mensen kunnen gewoon daar aan denken. Het is voorbij! Bouwt een goede toekomst en leert van de geschiedenis (Niet het herhalen). Maar mensen willen niet naar vooruit kijken. Weet je over wat zijn de hele Catalaanse bezig aan het denken en vechten? Zij zijn tegen een drietalig publiek schoolonderwijs!!! Ik ben zeker dat jij het engels niveau van Spanjaarden kent... belachelijk! Het is helemaal waar dat er grote fouten met de Spaanse cultuur zijn (vechten van de minst) het is ook geldig voor werk. Maar het ergst is dat bijna niemand heeft een objectieve gezichtspunt van wat is aan het gebeuren want er is zo veel manipulatie van de informatie... er is niks objectief en daarom blijven mensen aan het denken en aan het vechten tegen dingen dat niet belangrijk voor hem zijn. Dus eindelijk hebben Spanjaarden wat zij hebben verdient. Hoge figuren weten wel hoe burgers manipuleren kunnen, toevoegen, er is een andere gekke ding dat mijn land een twe-party land is (Ik heb mijzelf nooit PP of PSOE gestemd, ook niet de kleiner bekende partijden). Dus gaat niet over vertrouwen denk ik maar over blindheid, incoherentie en over een kolossale onwetendheid. Hoe dom is iemand, hoe makkelijk is hem om te manipuleren. Maar als ik een zorgsysteem moet kiezen... Duidelijk ga ik voor het systeem van Spanje! ;)

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?