Lekker eigenwijs

Eigenwijsheid is een van de vele productiviteitsvalkuilen. Maar wanneer Tom van der Bruggen, de uitvinder van Kapla, bevestigt dat hij eigenwijs is dan is dat geen enkel probleem. Het verschil zit in de werkomgeving:
Professionals binnen bedrijven worden geacht samen te werken en eigenwijsheid kan dan een belemmerende factor zijn. Ondernemers hoeven in principe niet samen te werken. Tom van der Bruggen vertelde tegenover brandpunt dat hij voor Kapla nooit aan marketing gedaan heeft. Om eens een subsidie te krijgen moest hij van de managementdenkers van die tijd leren hoe hij beter zijn product kon marketen. "Nu, mag ik zelf uitleggen aan de MBA's hoe ik mijn product verkocht heb..."

Het voorbeeld van Kapla is dan wel dat het jaren geduurd heeft voordat het aansloeg. Binnen organisaties is die tijd er vaak niet. 

"Lekker eigenwijs," staat qua productiviteit niet op zichzelf. Er is ook een stijlkenmerk dat erbij hoort en dat is: VRIJHEID. Ook daar is men binnen de organisatie-omgeving, en in mindere mate bij HET NIEUWE WERKEN wars van. Maar ook niet iedereen heeft geld voor vrijheid. Tom van der Bruggen had voordat hij zijn uitvinding aan de man bracht, een kasteel gebouwd in Frankrijk. Ook die mogelijkheid heeft een freelancer of andere prof. in de werkplaats niet.

Meer ondernemerschap waar manager vaak op hameren gaat samen met een toename van Eigenwijsheid en dat gaat vaak goed. Als mensen maar de ruimte krijgen. Maar ook daar zit een beperking: de ruimte is er vaak wel wanneer het economische klimaat meezit, maar niet wanneer er zoals nu zo nodig bezuinigd moet worden.

-- januari 2024. Ook de Oud-Katholieke Kerk heeft Eigenwijs als vaandel:
  • Eigenwijs: de Oud-Katholieke Kerk is in Nederland ontstaan uit een botsing met het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk in Rome. Dat eigenwijze zit nog steeds diep in ons dna. Wij hechten veel waarde aan de lokale geloofsgemeenschap in verbondenheid met de landelijke kerkorganisatie. (https://oudkatholiek.nl/oud-katholiek/trefwoorden/)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?