Kuifje in Afrika

“Ik erg moe zijn!” klaagt een Congolees tegen Kuifje in het stripboek Kuifje in Afrika...
Een Congolese student in Brussel diende al in 2007 een klacht in bij de rechtbank omdat het boek volgens hem “een belediging voor alle Congolezen” is, maar na vijf jaar besluit de rechter dat hij geen gelijk krijgt. Vandaag besloot de rechter in de Belgische hoofdstad dat het boek niet uit de handel genomen wordt, wat eerder in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wel gebeurde wegens de vermeende racistische uitspraken van Kuifje en Bobbie in het stripboek.
De aan de Franstalige Vrije Universiteit van Brussel studerende Congolees Mbutu Mondondo Bienvenu diende in 2007 een klacht in tegen uitgeverij Moulinsart. Kuifje in Afrika is een opnieuw uitgegeven originele versie van het stripboek dat dateert uit 1931. De student eiste dat het boek uit de handel wordt genomen en bovendien een symbolische schadevergoeding van één euro. (Bron: Nrc)

In reactie op deze hele affaire reageert een bezoeker met de opmerking dat we Kuifje in Congo vooral heel moeten laten, door haar historische waarde. Maar men kan ook concluderen dat de kracht van de tijdgeest vaak toch sterker is om het verleden te willen verdoezelen.

Hoe toevallig lees ik sinds kort het boek "El Sueño del Celto," De droom van de Kelt, waartin de toen nog niet nobelprijswinnaar uit zijn comfortzone treedt en zich als een Ier vermomt en naar Congo (Afrika) trekt. Ik weet nog niet hoe het afloopt, maar het is aardig om te lezen. "Wij weten wat goed voor ze is," zegt een kapitein die de grond van de congolezen onteigend en als tegendienst de lokale bevolking een contract laat tekenen waardoor ze verplicht worden te werken. Net als Coelho die Borges opzoekt, heeft Vargas LLosa blijkbaar een rekening te verheffen met Joseph Conrad die het legendarische boek "Heart of Darkness" schreef over hetzelfde Congo. De vraag die in beide werken centraal staat is: is de westerling (Belg, Engelsman, Amerikaan) nu barbaar geworden nadat hij Afrika gezien heeft, of is het eerder andersom.

. wordt vervolgd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?