Straatbeeld rond Kerst - Oliebollen en Kastanjes

De kerst komt er al weer aan. De verlichting in de straten hangt nog niet, maar de voorbereidingen beginnen al.
Kastanjes zijn al gevallen en de bomen nagenoeg leeg. In een land als Spanje echter blijven deze niet op de grond liggen. In tegenstelling tot de bramen die daar nauwelijks geplukt worden, worden kastanjes vooral rond de kerst ijverig verzameld.

En daarmee zien we een verschil in de cultuur. Want waar in Nederland de oliebollenkraam het podium oprijdt gedurende deze weken, ziet men in Spanje de kacheltjes waar kastanjes gepoft worden. Het is een traditioneel wagentje met een grote ijzeren schoorsteen die staat te roken in de avond. Een mooie vertoning. En ze zijn goed om te eten.

Hoe groot is daarmee niet het verschil van de oude kachel in Spanje met de moderne oliebollenstal? In Spanje gaat het moderne leven nog samen met de traditie.

Dat is onder andere ook te merken aan de kassabon. In Nederland is op geen enkele bonnetje nog de oude gulden te herkennen. Hoe anders is dat in Spanje, daar staat de waarde in Pesetas nog op elk afschrift gemeld. Ook al is er de moderne euro, de traditionele peseta wordt niet vergeten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?