Herman van Campenhout nieuwe topman USG?

SNS is niet helemaal te spreken over de nieuwe topman van USG People:

Vanochtend maakte USG People bekend dat het een nieuwe CEO heeft gevonden , mits aandeelhouders akkoord gaan met de aanstelling van Herman van Campenhout. De beoogd topman is momenteel werkzaam bij Reed Business, en hier wringt volgens SNS Securities ook de schoen. De onervarenheid van de nieuwe bestuursvoorzitter brengt risico's met zich mee. (Robert dus Bois, ABM Financial News).

Over Herman van Campenhout op de Reed Elsevier site: Chief Executive Officer, Elsevier Science & Technology
Herman van Campenhout is Chief Executive Officer of Science & Technology at Elsevier, which supplies scientific, technical and medical information to academic research institutions, government research establishments, corporate research labs and individual research scientists. Herman has led the continued innovation of Elsevier’s flagship products, including ScienceDirect, Scopus, Scirus, Embase, Engineering Village and Cell Press.

Before taking up his present role, in January 2005, Herman served as CEO of Reed Business Information (RBI) in the Netherlands, where he worked from 2001 until 2005. Prior to joining RBI, Herman spent 17 years with the Royal Dutch Shell Group, where he held several management positions around the globe, serving in Central and South America and Europe. His last position at Shell was Board Director of Shell Netherlands. He is a graduate in law and attended business school.

USG people is de kleinere uitzender die gericht is om de meer specialistische uitzendbranch en bestaat uit kleine ondernemingen met eigen labels. Dit in tegenstelling tot Randstand die voornamelijk het eigen merk "uitzendt."

Is een achtergrond als CEO bij Reed Elsevier (en een verleden bij Shell) een pro voor een kleinere speler of juist niet? Onervarenheid bij de uitzend-business is een tweede element in de discussie.

Pro's zijn: dat hij door zijn achtergrond bij A bedrijven weet wat er speelt en wat die bedrijven vragen aan uitzenders. Maar is dit ook de markt van USG?
Meer in het nadeel is zijn managementachtergrond - niet zozeer het ervaringselement, maar waar die ervaring is opgedaan. Zou USG niet wat meer een ondernemende kandidaat moeten zoeken, in plaats van een manager van een groot bedrijf?

Maar zoals het vaak gaat bij selecties wordt iemand gekozen door zijn achtergrond; namen als Elsevier en Shell stralen vertrouwen uit.

--
28 juni 2010. Blijkbaar is er toch iets fout gegaan met de selectie:
Herman van Campenhout vertrekt als CEO van uitzender USG People. Volgens USG People is tot het vertrek van de topman besloten in goed overleg. Rob Zandbergen, tot op heden CFO, treedt per 1 juli aan als CEO van USG. Totdat er een nieuwe CFO is gevonden, blijft Zandbergen deze functie ad interim vervullen.
Naast Zandbergen komen ook een aantal nieuwe personen in het bestuur terecht. Allen worden aangesteld als COO of CCO voor een bepaalde regio (Robert du Bois, ABM Financial News)


...
USG spreekt in een persbericht van "onvoldoende chemie" tussen de onderneming en Van Campenhout. Voorzitter van de Raad van Commissarissen Cees Veerman zegt maandag tegen Dow Jones Nieuwsdienst dat "het buitengewoon jammer is dat de combinatie met Van Campenhout niet goed uitpakte. We hadden ingeschat dat een frisse blik van iemand van buiten goed zou werken, maar bleek verkeerd ingeschat. Het besluit viel maandag, maar de perceptie dat er geen chemie was bestond al enige tijd", aldus Veerman (bron: Dow Jones).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?