Aznavour, Brel en ... Shaffy

Dit gezelschap werd de afgelopen dagen vaak in een adem genoemd in relatie met het overlijden van de laatste; Ramses werd vergeleken met beiden heren. "De Brel" of "de Aznavour" van Nederland.

Tja wat was er gebeurd als de trein waar Ramses ingezet werd niet in Nederland stopte maar in Belgie of in Frankrijk? Zou Shaffy in Frankrijk evenveel succes gehad hebben?
Qua cultuur doemt direct de vraag of een persoon als Ramses juist niet heel veel vrijheid en ruimte gekregen heeft in Nederland, dat gegeven zijn niet Nederlandse achtergrond. Nu was Charles Aznavour ook geen Fransman en die heeft het ook ver geschopt. In veel gevallen is het niet hebben van de nationaliteit een voordeel. Het beste voorbeeld in Frankrijk is misschien wel Napoleon, die genaturaliseerd werd toen het de Fransen uitkwam.

In het kader van de vreemdelingenproblematiek misschien toch wel een aardig onderwerp. Is het niet zo dat Nederlanders vrij gemakkelijk buitenlanders toelaten. Of toelieten. Was het niet zo dat wij Nederlanders snel het exotische van de vreemdeling omarmen? De eenling, niet de groep.

Ramses was natuurlijk geen echte Nederlander in de zin dat hij een typische Nederlander was. Daar leefde hij teveel voor, was hij meer dan normaal charmant, open...
En dan natuurlijk het feit dat hij nergens bij hoorde, hij vertegenwoordige geen groepering.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?