De Beste ... van het jaar 2009

Het is al weer begonnen. Het jaar is ten einde en dus tijd voor de evaluaties. Hoe staat het met de performance-cultuur in Nederland? Hierbij een overzicht.

PERSONEN.

1. Politicus van het jaar: Mark Rutte.

VVD-leider Mark Rutte verdient volgens de leden van de Tweede Kamer de titel 'Politicus van het jaar'.
Hij wint met slechts vier punten verschil van premier Jan Peter Balkenende. Op enige afstand volgt minister Eberhard van der Laan. Dit blijkt uit de jaarlijkse verkiezing van de actualiteitenrubriek EénVandaag.
Rita Verdonk (Trots op Nederland) is volgens de parlementsleden het slechtste Kamerlid van 2009. In die categorie is de tweede plek voor Geert Wilders (PVV) en de derde voor Agnes Kant (SP). (Bron:
Telegraaf)

2. Persoon van het jaar verkiezing (http://www.persoonvanhetjaar.nl/). Op dit moment Scoort Sjoukje Jansen als Nederlandse (Michael Jackson staat op 1) het hoogst.

3. Sportman van het jaar is...?

4. Wielrenner van het jaar: Robbert Geesink.

5. Luc van Beers, Frans van der Avert en Jan Driessen zijn de winnaars van de verkiezing van de Communicatieman/vrouw van het jaar 2009.
(communicatiemanvrouw.logeion.nl - Vereniging voor communicatie)

6. Topman en Topvrouw van het jaar verkiezing:
a. Conny Braams, Member of the Board Unilever Spanje, is donderdagavond 11 juni 2009uitgeroepen tot Topvrouw van het Jaar 2009.
b. Peter Blom, Triodos Bank / Frits van Eerd, Jumbo Supermarkten / Hans Gennissen, Facilicom zijn de drie genomineerden (http://www.managersnetwerk.nl/topman.html)

7. Ans Markus Kunstenaar van het Jaar. Uit acht finalisten is Ans Markus als Kunstenaar van het Jaar 2009 gekozen. Daarmee versloeg Ans Markus zeven andere bekende beeldend kunstenaars, waaronder Armando, Gerti Bierenbroodspot, Anton Corbijn en Erwin Olaf. (https://www.kunstweek.nl/stemmen.asp)

8. Leraar van het jaar. Op Dag van de Leraar op 3 oktober zijn de drie winnaars gekozen (deleraarvanhetjaar.kennisnet.nl):
• Tineke van der Steen (primair onderwijs: basisschool het Baken te Werkendam)
• Andrew Niemeijer (voortgezet onderwijs: OSG West-Friesland in Hoorn)
• Harm den Dekker (middelbaar beroepsonderwijs: scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg)

9. Er is ook een Vakman van het jaar verkiezing. Winnaar 2009: Charles van der Ende.

10. Manager van het jaar (België) - 6 januari 2010:

Bert De Graeve is de 25ste Manager van het Jaar. Geen spandoeken of wuivende palmbladeren echter, in de Kortrijkse hoofdzetel van Bekaert.

. . . etc, etc...

BEDRIJVEN.

1. Tènce! en ASA Student Uitzendbureau zijn de winnaars in de verkiezing ‘Uitzendbureau van Jaar’ 2009.
Tènce! pakt de titel ‘Uitzendbureau van het Jaar’ en ASA mag zichzelf een jaar lang ‘Flexmarktspecialist van het Jaar’ noemen. De uitreiking vond op 28 mei plaats in Driebergen (Bron: uitzendbureauvanhetjaar.nl).

2. Thuiszorgonderneming de ZorgZaak uit Hoogeveen is uitverkozen tot Zorgonderneming van het Jaar 2009. De jury was zeer onder de indruk van de betrokkenheid en het ondernemerschap van directeur-oprichter Femke Spiering en mededirecteur Ruud Slot.

3. Tweakers.net verkozen tot ‘Website van het Jaar 2009.’ Ruim 1,3 miljoen stemmen uitgebracht op http://www.websitevanhetjaar.nl/


OVERIG.

1. MONA. gekozen tot het beste merk van het jaar (door de Nederlandse Supermarktklant)
2. FPC de Oostvaarderskliniek, Almere. Door de Vereniging van Architecten genomineerd als het gebouw van 2009.
Sinds 15 juni 2008 is in Almere de Oostvaarderskliniek in gebruik genomen. Het gebouw staat direct aan de rand van een nieuwbouwwijk, maar is ook in veel andere opzichten bijzonder en opmerkelijk. Het belangrijkste kenmerk is dat de justitiële inrichting opvallend onopvallend is. Het is één van de prestigeprojecten van de Rijksgebouwendienst.
(http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/prijsvraag/awards.php?prijsvraag_name=prijsvraag12)

3. Product van het jaar. Rabo SMS Betalen uitgeroepen tot Product van het Jaar 2009 (Smsbetalen.nl)

4. Managementboek van het jaar 2009. Genomineerde boeken:
Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties. Hans Strikwerda, Veranderdiagnose. Rob van Es, Leiders van vandaag - lessen voor morgen. Wouter Hart, Harry Sonnenschein, De prooi. Jeroen Smit, Summit - een gids voor managers op weg naar de top. Buck Jüch en
Gepast en ongepast geld. Hans Ludo van Mierlo (managementboek.nl)

En dan zijn er nog vele en vele andere nominaties...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?