"Poepjes en Kloot hebben het zwaar"
De afgelopen zestig jaar zijn er in Nederland verschillende familienamen helemaal verdwenen, en zijn sluipende veranderingen zichtbaar geworden.
Hoewel er veel allochtonen met niet-Nederlandse achternamen zijn bijgekomen, is geen van die namen doorgedrongen tot de tophonderd van de Familienamen. Dat blijkt de Nederlandse Familienamendatabank die in gebruik is genomen door het Meertens Inststituut in Amsterdam en de Universiteit Utrecht.
De twee instituten hebben de achternamen uit de volkstelling van 1946 vergeleken met die van de gemeentelijke basisadministratie van 2007. Daaruit blijkt dat sommige familienamen, zoals Poepjes, Mussert of Kloot, veel minder voorkomen. Helemaal verdwenen is bijvoorbeeld de naam Stumpff. De toptien van de achternamen wordt nog steeds aangevoerd door De Jong, Jansen en De Vries.
http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/poepjes-en-kloot-hebben-het-zwaar
Ja zo'n titel doet het altijd goed. Het aardige van zo'n onderzoek is dat er veel soorten van veranderingen zijn waaronder deze die een duidelijk lange termijn karakter heeft.
Allochtonen komen nog niet voor in de top 100.
Een aardige vraag is ook in hoeverre namen als Poepjes verdwijnen omdat ze een voorbeeld zijn van Darwin's Natuurlijke selectie; Kon de familienaam Kloot zich niet redden in de nieuwe omgeving?
Steven Lewitt heeft hier in Freakonomics ooit een onderzoek aan gewijd; zijn voorbeeld was de invloed die vanuit een naam uitging op het succes in een loopbaan; zijn voorbeeld was o.a. de jongensnaam "Winner" (zie ook een artikel op ezines hierover: What's in a company name.)
PS.
"De familienamendatabank is te raadplegen op internet," maar ik kon er geen toegang toe krijgen (de site http://www.meertens.knaw.nl/nfb was toen niet beschikbaar)
De AD schrijft op 4 december dat de "populaire site over achternamen" door grote drukte tijdelijk niet beschikbaar was.
7 januari 2010.
Niet alleen in Nederland komt dit namen-verschijnsel voor. In Engeland is er de Most Unfortunate Names lijst. Daarop figuren onder andere: Will Power, Justin Case, Terry Bull and Jo King en wat dacht u van: Stan Still. Met als militaire anecdote: "Stan Still, get a move on," waarna de officier bulderde van het lachen... (Bron: The Week, 26 december).
Reacties