Maassen tegen Paay in DWDD

Als je hier over de boulevard loopt dan zie je oudere jongen van zestig (+) met lang haar en gehuld in kleren alsof ze nog tieners zijn. In die context moet je de discussie bij DWDD zien: de vraag is of je als vrouw van zestig nog in de playboy moet staan.

Theo Maassen - valt enigzins uit zijn rol als komiek - in DWDD: "de kunst van het ouder worden is dat je wijzer wordt."

Patricia Paay uiteindelijk, ze houdt geheel haar charme: "het gaat niet om hem, het gaat om mij" (tegen Theo).

Matthijs van Nieuwkerk: "dit is een ander programma aan het worden dan normaal, dat kan want het is live televisie."

En het was anders.

(het lijkt overigens op het conflict tussen Freek de Jonge en Peter R. De Vries. Het doet me denken aan het verschil in stijl: tussen kunst en kitsch; de "echte" kunstenaars (Freek, Theo) vallen de niet-kunstenaar (Patricia, Peter R.) aan...)

-- 18 jan 2017
Waar hij niet uit zijn rol valt als komiek is in het theaterprogramma Vankwaadtoterger daarin speelt hij een scherpe troef: als Mohammed voor de Moslims heilig is, dan is humor voor mij heilig. Mooie zinspeling. Humor is heilig, maar dan mag het nog niet ten koste gaan van een oudere vrouw in de playboy. Het mag overigens wel, maar het is niet leuk.

-- aug 2023. Maassen inmiddels als presentator van Zomergasten:
"Op 23 juli start Theo Maassen als presentator van tv-programma 'Zomergasten'. Een gewaagde keuze, want de cabaretier, die bekendheid verwierf met harde grappen, is geen pleaser. ‘Voor Theo is niks heilig, behalve humor.’

... ‘Theo had niet gedacht dat hij als oudere, witte, mopperende cisgender zou worden gekozen’, weet bevriend schrijver Henk van Straten. ‘Petje af voor de VPRO. Hij is de beste persoon voor die taak: warm en oprecht geĆÆnteresseerd, respectvol in die zin dat hij luistert, maar hij is niet bang om politiek incorrect te zijn.’
*Het thema kosmologie leende zich helemaal niet voor deze omschrijving van ‘politiek incorrect zijn’. Hij liet de indruk achter dat het boek van Thomas Hertog de allereerste was dat hij ooit op kosmologisch gebied las. Dat werd tot uitdrukking gebracht door de ene verbazing na de andere uit te spreken. En daarmee werd Hertog wel eens mee in het nauw gedreven omdat er zoveel kosmologische vragen (nog) onbeantwoordbaar zijn.
(…)
Eerder al had Maassen een door PSV gewonnen Uefa Cup weten te jatten. ‘Theo ging in zijn jonge jaren ook bij mensen langs die absoluut niet op zijn bezoek zaten te wachten’, vertelt Fransen. ‘Hij vond het grappig om te zien hoe ze reageerden.’ Maassen belichaamt een bepaalde speelsheid, stelt hij. ‘Cabaret is een natuurlijk verlengstuk van zijn persoonlijkheid.’
... 
Zijn eerste theatershow, Bepaalde dingen, in 1994, werd geprezen om de hoge grapdichtheid, de timing en het contact met het publiek. Maassen zelf vond zijn show vooral te braaf. Het was Bouwman die zich vanaf de eerste show opwierp als regisseur en hem leerde te redeneren en argumenteren. Met zijn vijfde show, in 2006, was hij waar hij wilde zijn. ‘Terwijl veel theatermakers een vinger aan de pols van de tijd houden, draait Maassen de pols bijna om’, schreef de Volkskrant. ‘Hij doet pijn.’ Een prijzenregen volgde. Maassen won zijn eerste Poelifinario, de belangrijkste Nederlandse cabaretprijs.

Sindsdien is hij mateloos populair, dankzij of ondanks de ophef die hij nogal eens veroorzaakte. Als reactie op de arrestatie van jonge Marokkaanse rappers, omdat hun teksten als doodsbedreiging van ­islamcriticus Ayaan Hirsi Ali werden beschouwd, bedreigde hij in een rap meerdere BN’ers met de dood, om te kijken of hij ‘ook opgepakt zou worden’. Zijn PVV-grappen kon ook niet iedereen waarderen. Refererend aan Geert Wilders: ‘Als een hond vals is krijgt hij een spuitje. Is een politicus vals, dan krijgt hij persoonsbeveiliging.’ Sprekend over het stemgedrag in Volendam: ‘Dat dorp is 100 procent blank. De enige variatie die ze daar hebben in huidskleur zijn de slachtoffers van die cafĆ©brand.’
‘Voor Theo is niks heilig, behalve humor’, stelt Fransen. ‘Theo wijst ons er constant op hoe moeilijk het is om de morele integriteit te behouden in onze complexe wereld.’ Van Straten schetst het ongemak: ‘Theo laat je lachen terwijl je je afvraagt of je een racist bent omdat je om zijn grap lacht.’
...
Waarachtigheid was zijn thema als zomergast, naar waarachtigheid zal Theo Maassen als presentator ook streven. ‘Wees nou eens eerlijk.’ Van Straten hoort het hem zeggen en verkneukelt zich al. Het wordt spannend, vermoedt hij. ‘De keuze voor Theo is de juiste’, herhaalt hij. ‘Maar het is eveneens een gewaagde keuze. Hij is geen pleaser. Hij kan net te veel weerstand bieden, te luidruchtig zijn en vergeten dat niet iedereen verbaal zo bekwaam is als hij.’
*’Spannend’ was deze eerste uitzending van dit seizoen geen moment; alleen de verbazing dat het vak kosmologie zo blijft hangen in oude bekende schablonen… lezing van het boek van Hertog moet dus uitkomst bieden.
En hij wordt weliswaar geroemd om het blootleggen van onvermoede kanten van zijn gesprekspartners, maar zijn analyse brengt hij soms wat ongenuanceerd, zo zagen we in 24 uur met… Toen hij tegen het einde van het etmaal met Koblenko concludeerde in haar een ‘meemaakslet’ te herkennen, verdween ze voor langere tijd in de wc. Ali B verdacht hij ervan een soort Jezus te willen zijn en sloeg hem onverhoeds op de wang om uit te vinden of de rapper hem de andere wang zou toekeren. Hij mepte terug. Lachend, dat wel.
Fysieke tikken blijven in Zomergasten achterwege, mentale tikjes mogen de zes gasten wel verwachten. Kuijpers waarschuwt alvast: ‘Theo zal zich zoals altijd zeer goed voorbereiden, alles van en over iedereen lezen en zien. Als gast zou ik me dan ook maar heel goed voorbereiden op Theo.’"
(Theo Maassen: gevierd en gevreesd (Astrid Theunissen, FD Persoonlijk/fd, 15-7-23, https://fd.nl/samenleving/1481981/theo-maassen-gevierd-en-gevreesd)

--

-- 12 aug organisatiespecialisten zien vaak enkel de positieve zijde: "Theo Maassen: misschien wel de beste innovator van Nederland  (https://mtsprout.nl/tech-innovatie/innovatiestrategie/theo-maassen-zomergasten )



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?