Thuiswerken en de aanwezigheidscultuur (ten tijde van een recessie)

Werknemers zijn huiverig geworden om thuis te werken. De recessie maakt onzeker, met als gevolg dat degenen die een deel van hun werk thuis doen, weer meer uren op kantoor doorbrengen. Dit blijkt uit een peiling van Ernst & Young onder zeshonderd managers bij overheid en bedrijfsleven. Die huiver is begrijpelijk, maar niet logisch, zegt Myriam Nijhout (46), manager outsourcing bij IBM Nederland. Want een aanwezigheidscultuur is niet bevorderlijk voor de productiviteit en tevredenheid op de werkvloer.http://www.vkbanen.nl/actueel/744570/Aanwezigheidscultuur-op-kantoor-compleet-uit-de-tijd.html

Productiviteit en tevredenheid dat zijn twee verschillende zaken. Allereerst productiviteit.
Het voorbeeld van IBM – “resultaat gericht, de computers moeten werken en hoe je dat regelt is jouw verantwoordelijkheid”… is maar een van de productieve rollen.
In een project organisatie is het al weer heel anders. Daar speelt de communicatie met de centrale organisatie en met en tussen de diverse teams een grote rol.

Maar er speelt nog iets veel belangrijker. Waarom moet men in deze tijd op zijn hoede zijn? Meer dan anders. Juist omdat als het economisch slecht gaat de kans op reorganiseren groter is. Iedere werknemer heeft natuurlijk een dagelijkse taak. Maar de werknemer is ook eigen ondernemer. Dat betekent dat naast het gewone werk ook de contacten met de (rest van de) organisatie belangrijk zijn; wat speelt er, zijn er nieuwe kansen en moet ik er dan direct bij zijn en zijn er nieuwe bedreigingen.
Dat soort informatie krijg je niet als je thuis – hard aan het werk bent.

Aanwezigheidscultuur lijkt me inderdaad uit de tijd, maar binnen een organisatie zijn er andere processen dan diegene die direct bijdrage aan de productiviteit.

--
Presenteïsme (is) vaak een weerspiegeling van werkonzekerheid.
--
Een bericht dat hier haaks op staat komt van Yahoo! dat een einde wil maken aan het thuiswerken, omdat het de communicatie tussen medewerkers zou verslechteren. (bron: Knack)

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?